Política

L’Aràbia Saudita denuncia l’atac a dos petroliers seus als Emirats Àrabs Units

L’Iran es desmarca de l’incident i denuncia una conspiració per crear inseguretat al golf Pèrsic

El Regne Unit alerta d’una escalada de tensió entre Teheran i Washington

El govern iranià es va desmarcar ahir del sabotatge a quatre petroliers en un port dels Emirats Àrabs Units i va denunciar una conspiració per crear inseguretat al golf Pèrsic, davant del temor de convertir-se en el blanc d’un eventual atac.

Tot i que els Emirats Àrabs Units i l’Aràbia Saudita no en van responsabilitzar directament el seu principal adversari regional, l’Iran va preferir posar fre a les insinuacions i acusar “malfactors i terceres parts”. El portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers de l’Iran, Abas Musaví, va advertir dels “complots dels malfactors per pertorbar la seguretat regional”. També va demanar “la vigilància dels estats regionals davant qualsevol aventura d’elements estrangers”, en una probable al·lusió a Israel, que pressiona perquè els EUA actuïn amb mà de ferro contra l’Iran.

L’incident va tenir lloc diumenge a l’est de l’emirat de Fujairah, on alguns mitjans locals van informar que s’havien registrat fortes explosions, tot i que el govern dels Emirats va parlar només d’“operacions de sabotatge”.

Les autoritats dels Emirats Àrabs Units van fer una crida a la comunitat internacional perquè “assumeixi la responsabilitat” d’evitar aquest tipus d’accions per part dels que “intenten debilitar la seguretat del trànsit marítim”.

Per la seva banda, el ministre d’Energia saudita, Khalid al-Falih, va indicar que dos petroliers del seu país que estaven en ruta a través del golf Pèrsic van patir “danys significatius”.

L’incident es produeix en un moment de repunt de la tensió entre l’Iran i els EUA al golf Pèrsic i podria ser utilitzat com a excusa per adoptar noves mesures contra el país persa. Segons el president de la comissió de Seguretat Nacional i Política Exterior del Parlament iranià, Heshmatolah Falahatpisheh, es podria tractar “d’un sabotatge per part de tercers, els interessos dels quals estan protegits quan la regió és insegura”.

Falahatpisheh va alertar en declaracions a l’agència oficial IRNA dels intents d’algunes parts com ara Israel i l’Aràbia Saudita d’“empènyer la situació cap a un conflicte” i aprofitar-se de la tensió.

Desplegament militar

En l’última setmana, els EUA han enviat al golf Pèrsic el vaixell d’assalt amfibi USS Arlington, míssils Patriot, el portaavions USS Abraham Lincoln i bombarders, en el marc de la seva estratègia de fer front a la tensió amb l’Iran. Tot i aquest desplegament, els Guardians de la Revolució de l’Iran van assegurar diumenge que no veuen probable una guerra amb els EUA i que, en cas d’atac, tenen la capacitat de respondre-hi amb fermesa. A més, les autoritats iranianes van amenaçar de bloquejar l’estratègic estret d’Ormuz, pel qual creua una gran part del cru mundial, si les sancions imposades pels EUA després de la retirada de l’acord nuclear del 2015 impedeixen les seves exportacions de petroli, vitals per a l’economia del país.

Washington va anunciar a l’abril la fi de les exempcions que havia concedit a vuit països perquè continuessin comprant cru a l’Iran. A causa de les sancions nord-americanes i el fracàs de la resta de signants de l’acord nuclear (Rússia, la Xina, el Regne Unit, França i Alemanya) per contrarestar-les, l’Iran va informar dimecres que suspenia l’aplicació d’alguns dels seus compromisos nuclears. Davant l’agreujament de la situació, el ministre britànic d’Afers Estrangers, Jeremy Hunt, va expressar la seva preocupació per una escalada de tensió “no intencionada” entre els EUA i l’Iran en el context d’un enfrontament per l’acord nuclear i les friccions sobre vaixells petroliers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.