Política

ELeccions

L’Hospitalet: dels grans projectes a la vida als barris

L’oposició acusa l’alcaldessa d’haver abandonat les inversions del dia a dia de la ciutat i de governar a cop de decret

Marín és la gran favorita a repetir victòria, però l’atomització política deixa en suspens la governabilitat del consistori

NÚRIA MARÍN
ALCALDESSA I CANDIDATA DEL PSC
Núria Marín Martínez (l’Hospitalet de Llobregat, 1963) és l’alcaldessa des de l’abril del 2008 quan el seu antecessor en el càrrec, Celestino Corbacho, va deixar l’alcaldia per fer de ministre. Va guanyar les municipals del 2011 per majoria absoluta i les del 2015 per majoria simple.
MIGUEL GARCÍA VALLE
CANDIDAT DE CIUTADANS
Ciutadans va quedar segon en les eleccions del 2015 amb quatre regidors. Ara aspira a repetir el bon paper de fa quatre anys amb el mateix candidat, Miguel García, després que s’hagués rumorejat que l’exalcalde socialista Celestino Corbacho podria haver estat el nou número u del partit a l’Hospitalet.
ANTONI GARCIA
CANDIDAT D’ERC
ERC concorre a les eleccions amb el mateix candidat que va presentar als comicis del 2015, Antoni Garcia. El partit confia aprofitar la inèrcia positiva de les eleccions generals i consolidar la implantació gradual de la formació a l’àrea metropolitana de Barcelona i a la segona ciutat del país.
SONIA ESPLUGAS
CANDIDATA DEL PP
El PP haurà de remuntar en les eleccions municipals a l’Hospitalet la inèrcia negativa dels comicis espanyols i la divisió interna que hi ha hagut al partit a la ciutat. La formació conservadora va obtenir tres regidors el 2015, però dos d’aquests van passar a ser edils no adscrits i al PP només es va quedar Sonia Esplugas, actual candidata
JORDI MONRÒS
CANDIDAT DE JUNTS PER L’HOSPITALET
Jordi Monròs, regidor per CiU, va guanyar les primàries de la llista Primàries l’Hospitalet, una de les moltes iniciatives que miraven d’aglutinar el vot independentista en les eleccions municipals. Finalment, però, va abandonar la candidatura en constatar la manca d’unitat i transversalitat de la llista i és el número 1 de Junts per l’Hospitalet.
ANA GONZÁLEZ
CANDIDATA D’EN COMÚ PODEM
La candidatura L’Hospitalet En Comú Podem-En Comú Guanyem, encapçalada per Ana González, és una mostra de l’atomització de les esquerres a la ciutat. La candidatura, hereva de la desapareguda Canviem l’Hospitalet, es presenta als comicis sense Iniciativa per Catalunya Verds, disconforme amb el procés de primàries.
ARIADNA VELANDO
CANDIDATA DE LA CUP
La CUP es va presentar en les anteriors eleccions sota la marca CUP-Poble Actiu, que aplegava diverses formacions polítiques i activistes i va obtenir un regidor. En aquesta ocasió, els anticapitalistes, encapçalats per Ariadna Velando, es presenten sota el nom de CUP l’Hospitalet Per la Ruptura - Alternativa Municipalista.
Els electors demanen més atenció en temes com ara l’habitatge, la neteja i la seguretat
Ciutadans ha guanyat terreny al PSC els últims anys i es beneficia del declivi del PP. Vox li pot esgarrapar vots

L’Hospitalet de Llobregat ha viscut aquests anys un dels mandats més convulsos des del punt de vista polític. Dirigida, un cop més, per un govern socialista, l’alcaldessa, Núria Marín, ha hagut de governar, en aquesta ocasió, sense majoria absoluta, amb el suport de dos regidors no adscrits que havien concorregut a les eleccions sota la marca Guanyem l’Hospitalet fins que van ser expulsats d’aquesta formació.

El cas d’aquests dos regidors que han deixat Marín a un edil de la majoria absoluta, cosa que l’ha obligat a forjar pactes puntuals amb altres formacions, no ha estat l’únic cas de trencadissa en els partits en aquest quadrienni. El Partit Popular (PP), que va obtenir tres regidors en els comicis, es va esberlar a mig mandat i dos dels edils van passar a ser regidors no adscrits i només una va romandre al partit. L’atomització política de la ciutat i les divisions internes a dreta i esquerra s’ha traduït, en les eleccions del 26 de maig, en la contesa amb més candidatures de la història de la ciutat, amb un total de setze llistes.

La inèrcia de dècades de governs ininterromputs del PSC, la popularitat de l’alcaldessa i l’impuls als socialistes de la recent victòria electoral de Pedro Sánchez fan preveure una nova victòria de Marín el 26-M, però caldrà veure si tindrà prou suports per governar amb la comoditat que ho ha fet fins ara.

L’oposició, tant a la dreta com a l’esquerra, té ganes de trencar l’abassegadora hegemonia socialista a la ciutat. Deixant de banda el cas dels dos regidors no adscrits que durant aquest mandat han donat suport a l’alcaldessa, fins ara el PSC n’havia tingut prou amb els seus edils i, en algunes ocasions, amb el suport d’Iniciativa per Catalunya Verds (ICV-EUiA). Aquest fet ha provocat que els socialistes tinguin un control molt extens de tots els ressorts de poder de la ciutat. Els més crítics acusen els successius governs del PSC d’haver teixit una xarxa clientelar amb la major part de les entitat de l’Hospitalet de Llobregat a través de l’aixeta de les subvencions i, fins i tot, de col·locar la seva gent a l’Ajuntament en els càrrecs clau de l’administració, un fet que el PSC nega. L’oposició també acusa el govern municipal d’abusar de governar a cop de decret, sense passar pel ple, emparant-se en la llei de grans ciutats, que dona a l’alcalde de la segona ciutat de Catalunya unes prerrogatives que altres localitats no tenen.

Per decret o amb l’aval del ple municipal, la gestió de Marín al capdavant de l’Ajuntament s’ha caracteritzat els últims anys per l’impuls a una sèrie de grans projectes iniciats per Celestino Corbacho, com ara la Granvia, que s’ha convertit en el motor econòmic de la ciutat, i la plaça Europa. El Congrés del Mòbil, que es fa al recinte de la Granvia de la Fira de Barcelona, a l’Hospitalet de Llobregat, ha suposat una injecció econòmica de gran magnitud per a la ciutat, que s’ha vist beneficiada per elements com ara la saturació hotelera de la ciutat de Barcelona i els límits a l’augment de places hoteleres que ha imposat l’alcaldessa de la capital de Catalunya, Ada Colau, que l’Hospitalet no ha dubtat a absorbir.

Tot plegat ha format una ciutat a dues velocitats, si més no pel que fa al creixement econòmic i d’inversions urbanístiques, que, inevitablement, han aixecat greuges. Els partits de l’oposició acusen el govern de Marín d’haver-se enlluernat amb els grans projectes i haver deixat de banda les inversions als barris, especialment els del nord de la ciutat. Marín replica, però, que el benefici que donen aquests projectes s’ha invertit, precisament, als barris. Justament aquests dies de campanya, els polítics han comprovat, de primera mà, que als ciutadans els preocupen més les qüestions que afecten la seva vida quotidiana com ara el preu de l’habitatge, la neteja dels carrers i la seguretat que no pas les grans obres.

Marín surt amb avantatge en les eleccions del 26-M, però sap que s’enfronta a una cursa molt difícil. Per l’esquerra pot guanyar-li terreny una ERC en línia ascendent, tal com es va comprovar en les eleccions espanyoles del 28 d’abril, l’única formació d’esquerres que no ha tingut sotragades internes durant aquest mandat i que repeteix candidat amb Antoni Garcia al capdavant de la llista. La CUP es presenta a les eleccions amb una cap de llista nova i uns socis de candidatura diferents dels de fa quatre anys, a més d’En Comú Podem, que concorre als comicis sense ICV, descontenta amb el procés de primàries que s’ha seguit per escollir els noms de la candidatura.

A la dreta, la principal amenaça de Marín és Ciutadans, encapçalat, com fa quatre anys, per Miguel García, i que ha anat guanyant terreny als socialistes en les successives conteses electorals. Fa uns mesos havia aparegut en algunes travesses l’exalcalde Celestino Corbacho com el candidat de la formació taronja a disputar l’alcaldia de l’Hospitalet al PSC. L’exministre va finalment de número tres a la candidatura de Manuel Valls a Barcelona. Ciutadans pot beneficiar-se, a banda del desgast dels socialistes, de la caiguda en picat del PP des que Rajoy va perdre La Moncloa, però li ha sortit competència nova en VOX, una de les grans incògnites i pors d’aquestes eleccions, també a l’Hospitalet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia