Política

La Casa Blanca presenta un pla d’immigració elitista

Instaura un sistema d’accés de punts segons el coneixement d’anglès i les habilitats professionals i acadèmiques

Trump no fa cap proposta per resoldre la situació dels 11 milions de sensepapers

El gener del 2018, el president dels EUA, Donald Trump, confessava a un reduït grup de senadors que no volia immigrants de “països de merda” i preferia més gent “de llocs com Noruega”. Ahir, el mandatari nord-americà va presentar una proposta de revisió del sistema migratori legal, basada en un sistema de punts que donaria prioritat a immigrants amb alt nivell educatiu i bon nivell d’anglès.

La retòrica de Trump contra els immigrants, especialment els indocumentats provinents de països del sud dels EUA, ha estat criminalitzadora i despectiva. Tots els intents per canviar una normativa migratòria que el president considera “absurda” i “estúpida” han fracassat constantment i sense remei, incapaç d’aconseguir un consens en un assumpte cabdal en la plataforma política del president i que, de ben segur, serà vital en la campanya de reelecció que, de facto, ja ha començat.

L’estratègia presentada ahir ha estat dissenyada pel gendre i assessor del president, Jared Kushner, que en les últimes setmanes ha presentat a diversos congressistes un pla que no ha despertat gaire entusiasme i en el qual falten molts detalls i explicacions sobre la implementació. Alguns legisladors l’han descrit com un “document polític”, més que una proposta que pot arribar a convertir-se en llei.

La idea és donar permisos de residència i visats a immigrants que demostrin habilitats professionals excepcionals, alts nivells educatius, gran coneixement d’anglès, i que puguin presentar historials d’antecedents penals i de salut impol·luts, així com la possibilitat d’adaptar-se a la societat nord-americana des del punt de vista cultural i de valors. En xifres, la Casa Blanca vol que els immigrants que obtenen visats permanents per temes laborals o professionals passin del 12% al 57%, fet que retallaria dràsticament la immigració per reunificació familiar. A més a més, l’administració vol reduir el percentatge de receptors de permisos de residència per raons humanitàries del 22% al 10%.

El pla també assenyala l’actual crisi a la frontera sud, amb la modernització dels punts d’entrada i l’increment de tarifes de comerç per finançar el mur a la frontera entre els EUA i Mèxic, promesa estel·lar del president. La proposta no fa front al tema dels onze milions de sensepapers que ja hi ha als EUA, ni fa cap proposta per resoldre la situació de llimbs jurídics dels anomenats dreamers, els joves arribats al país des d’infants, protegits actualment de la deportació gràcies a una acció executiva del govern de Barack Obama, el programa DACA. “Cada vegada que hem posat qualsevol tipus de pla d’immigració que incloïa la DACA ha fracassat”, es va defensar la portaveu presidencial, Sarah Sanders. “Crec que és un tema que divideix la gent molt ràpidament, i per tant s’ha deixat fora a propòsit”, hi va afegir.

La proposta de Trump va arribar el mateix dia que el diari The Washington Post informava de la mort d’un quart menor centreamericà mentre estava detingut en instal·lacions de les autoritats frontereres dels EUA, i la vigília que la declaració d’emergència per accelerar la construcció del mur visqui el primer examen als jutjats.

L’alcalde de Nova York es presenta a la presidència

L’alcalde de Nova York, Bill de Blasio, va anunciar ahir la candidatura a la nominació demòcrata a la presidència dels EUA. La seva presència eleva a 24 la xifra de demòcrates que, amb més o menys futur, han declarat la seva intenció de derrotar Donald Trump i arribar a la Casa Blanca. De Blasio vol ser la imatge del progressisme urbà que posa la classe treballadora al centre de les polítiques. En el seu vídeo de presentació va fer èmfasi en els seus èxits com a batlle i la necessitat “d’aturar Trump”. La candidatura de l’alcalde de Nova York, tot i que esperada, sorprèn per l’enorme rebuig que provoca entre els novaiorquesos i el consell contrari a entrar a la cursa de molts dels seus assessors, que preferien que es concentrés a solucionar els problemes de la ciutat. Trump li va donar la benvinguda qualificant-lo com el “pitjor alcalde dels EUA”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona