Política

Maragall descarta pactar amb el PSC a Barcelona

El candidat reclama un debat amb Colau i recorda a Artadi que el govern tirarà endavant la limitació dels preus de l’habitatge

Rufián torna per apel·lar al vot dels socialistes catalanistes

El candidat d’ERC a l’alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, va descartar rotundament ahir al vespre arribar a cap tipus de pacte amb el PSC a l’Ajuntament, per exemple la coalició d’esquerres que suggereix la candidata dels comuns, Ada Colau. “Creu que hi ha la remotíssima possibilitat de formar govern amb qui nega un referèndum?”, li contestava, després de retreure-li també les “incomprensibles mostres d’estima i proximitat” que l’alcaldessa envia al socialista Jaume Collboni, amb qui manté gairebé una “parella de fet política”, tot i ser el partit que “reprimeix” i manté els líders independentistes a la presó. “No, ERC no hi renunciarà i no s’agenollarà”, proclamava, en un acte davant un centenar de persones a la biblioteca Torre Llobeta de Nou Barris, en què es va comprometre a ser un “alcalde itinerant”, i a reunir-se un cop al mes amb les entitats i associacions de veïns.

Maragall ja s’havia mostrat partidari al matí, en un acte a Vil·la Urània en què va presentar un pla de 1.500 milions per fer la transició ecològica a la ciutat, de celebrar un cara a cara amb Colau, amb qui es disputarà la victòria segons totes les enquestes, perquè aquest “és el debat que té tot el sentit i que està esperant la ciutadania”. El republicà ho va proposar després de lamentar que la Junta Electoral Central denegués la seva petició de celebrar un altre debat, aquest amb el candidat de JxCat, Quim Forn, a la presó de Soto del Real, si bé no va mostrar el mateix interès per fer-ho amb la seva número 2, Elsa Artadi, amb qui a més ahir es va enganxar, després que aquesta critiqués per electoralista l’anunci de la consellera de Justícia, Ester Capella, que la setmana vinent es presentarà una primera proposta de govern per limitar per decret els preus del lloguer, quan això encara s’està negociant dins l’executiu. “Em decep però és el seu problema; nosaltres ho tirarem endavant amb responsabilitat i ambició”, li contestava Maragall, que a la tarda s’hi va refermar: “Des del govern estem en condicions de limitar el preu dels lloguers, el controlarem, no en tingueu cap dubte, malgrat les opinions en contra del centredreta i l’escepticisme de Colau, que diu que això s’ha de fer a Madrid.” “Voleu un alcalde progressista i republicà a l’Ajuntament? Doncs només n’hi ha un que pugui guanyar, i ho sento però soc jo”, cloïa.

En un dels seus primers actes públics després de la victòria del 28-A, el diputat Gabriel Rufián –també ho seria per a la nova senadora Ana Surra– va lloar Maragall perquè, tot i que ell no ve de “l’admiració a la Barcelona olímpica”, li reconeix que no ha volgut anar “al cementiri d’elefants del Senat” per seguir al peu del canó, i en el seu dia es va plantar “i va posar en perill la seva trajectòria política” per esbroncar l’actitud dels seus excompanys del PSC vers el procés. Als votants catalanistes i progressistes, precisament, va apel·lar ahir de nou. “Forma part de la nostra responsabilitat interpel·lar-los i dir-los que són dels nostres”, apuntava. I duia una nova crida de part d’Oriol Junqueras i Raül Romeva: “l’únic que demanen és enviar un missatge a Europa i a tot l’Estat, com el del 28-A, que és que guanyin aquestes municipals i europees als seus carcellers”.

Pel seu cantó, la número 2 a Barcelona, Elisenda Alamany, va presentar un seguit de mesures contra la LGTBIfòbia, entre les quals destaquen que l’Ajuntament es personarà com a acusació particular a tots els casos denunciats a la ciutat. “O guanya el govern de les queixes o el de les solucions”, resumia. Els republicans van denunciar que la seu de campanya va aparèixer al matí folrada amb desenes de cartells amb consignes antiindependentistes.

LES FRASES

La societat catalana no pot perdre l’oportunitat de portar un pres polític a Europa
Oriol Junqueras
candidat d’ara repúbliques
És incomprensible, sembla que Colau i Collboni s’hagin inscrit al registre de parelles de fet polítiques
Ernest Maragall
alcaldable d’erc a barcelona
Se’ns acusa de tapar coses amb banderes, però tenim clar que la gent no en menja, per estelades que siguin
Gabriel Rufián
diputat d’erc al congrés

Junqueras fa una crida a repetir els resultats del 28-A

El president d’ERC i candidat a les europees, Oriol Junqueras, va recordar ahir, en un missatge enregistrat a la presó amb Raül Romeva i difós en un míting a Lleida, que “si alguna cosa incomodarà l’Estat i les institucions que no se solidaritzen amb la democràcia és compartir escó amb un pres polític”, que, a més, és candidat a presidir la Comissió, com ho és ell per l’Aliança Lliure Europea. En la seva primera aparició en campanya, Junqueras contestava també les crítiques del PSC després de bloquejar Miquel Iceta com a senador: “No tenen escrúpols, ens peguen amb les porres i a més ens demanen que tinguem cortesia parlamentària els que ens han posat injustament a la presó”, lamentava. “Si creuen que amb gestos simbòlics n’hi ha prou estan equivocats, no tenen ni idea del que passa en aquest país”, hi afegia el president del Parlament, Roger Torrent, per a qui “l’única manera de dialogar” és mirar de “tu a tu” a la mateixa taula i “sense imposicions ni xantatges”. Junqueras demanava que el resultat de les municipals “s’assembli al màxim possible” al del 28-A, i instava que Lleida sigui “la segona capital republicana” de Catalunya. “Ha de seguir passant tantes vegades com faci falta que guanyem”, apuntava Romeva, perquè l’Estat i Europa “reaccionin de manera definitiva”, i entenguin que “ tard o d’hora passarà” que Catalunya serà independent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

anàlisi

Pilotada cap endavant d’Ucraïna

PROFESSOR AGREGAT DEL DEPARTAMENT D’HISTÒRIA MODERNA I CONTEMPORÀNIA DE LA UAB
Nuri Oliver
Portaveu d’Independents per Fornells (IPF)-Amunt, a l’oposició

“Hi ha molt poc arbrat i molt de ciment i voreres”

Fornells de la Selva
política

El llarg camí que porta ERC al govern de Collboni

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per negociar l’alto el foc en una reunió sense Hamàs

barcelona
estats units

La taxa d’inflació de juliol als EUA baixa una dècima fins al 2,9%

barcelona
política

Diputats i senadors de Junts s’autoinculpen d’haver acompanyat Puigdemont

barcelona
ALEMANYA

Tanquen una caserna a Colònia per la sospita d'un sabotatge a la xarxa d'aigua

BARCELONA
estats units

Trump perd el tercer intent d’apartar el jutge del cas de l'actriu porno

barcelona
GUERRA A EUROPA

La fiscalia polonesa presenta càrrecs per espionatge contra González

barcelona