El civisme i la seguretat, temes destacats en el debat de Figueres
L’auditori dels Caputxins es va omplir per escoltar els arguments dels nou candidats convidats per El Punt Avui i Tramuntana TV
Inseguretat, infraestructures, i l’economia i el comerç de la ciutat van ser els temes tractats
El debat de Figueres, organitzat per El Punt Avui i per Tramuntana TV, amb la col·laboració de les demarcacions de Girona del Col·legi d’Arquitectes i del Col·legi de Periodistes, va omplir l’auditori dels Caputxins. L’acte, conduït pel periodista Jordi Grau, va dividir-se en quatre blocs temàtics, durant els quals els nou caps de llista participants Jordi Masquef (Junts per Figueres), Agnès Lladó (ERC), José Castellón (Guanyem Figueres), Pere Casellas (PSC), Héctor Amelló (Ciutadans), Maria Àngels Olmedo (PP), Xavier Amiel (Canviem Figueres), Pau Herrero (Aixequem Figueres), Francisco Paneque (Veïns) van exposar els seus plantejaments.
La seguretat i l’incivisme van centrar el primer dels blocs, i els nou candidats van anar per feina. Els retrets al darrer alcalde, Jordi Masquef, com a hereu de la política del darrer mandat van sovintejar. Amiel li va dir que les ordenances semblaven tancades en un calaix, mentre que Olmedo li va recordar que no acabava d’arribar a l’Ajuntament. El PSC va ser l’únic a referir-se a l’absent Vox. “Estem en un estat límit. Està apareixent la xenofòbia i el racisme”, va dir Casellas. Castellón va admetre que la ciutat estava en declivi i en va acusar l’Ajuntament. Lladó (ERC) va afirmar que Figueres “no necessita un xèrif” i va defensar que el pla de xoc es consensuï. Masquef va fer notar els efectes del seu pla de xoc i va recordar que “fa set anys que no surt cap fornada de mossos”. Paneque va justificar la seva candidatura dient: “Si Veïns és aquí és perquè els polítics no van fer les seves obligacions.” Olmedo, molt activa tot el debat, va recordar a Casellas que havia estat en el govern, i Casellas va retreure a Masquef que no haguessin pensat en les jubilacions de la Guàrdia Urbana.
Lladó va retreure a Masquef falta de lideratge, i aquest va etzibar: “Si ho fèiem tan malament, per què no presentaven una moció de censura?” Castellón hi va dir també la seva, sobre això: “Quins projectes s’han fet al barri de Sant Joan a part de posar furgonetes i Mossos”? I Olmedo va queixar-se a Masquef: “No faci victimisme.” En definitiva, el debat va resultar un constant intercanvi de retrets entre el que s’ha fet i el que no en matèria de seguretat i control de l’incivisme. Va ser, sens dubte, el bloc més sucós.
El turisme, l’economia i les infraestructures van englobar els plantejaments diversos en el segon bloc. Herrero va proposar aturar les obres que no siguin necessàries per crear llocs de treball directe; mentre Masquef, que va anar a l’atac, va retreure el vot negatiu de Casellas (PSC) a l’aparcament de la carretera de Llançà. “És que van pagar 240.000 euros d’un terreny que només en val 60.000”, va respondre Casellas. Olmedo va saber fer entrar en aquest bloc el debat sobre el traçat subterrani del tren.
El tercer blocs va centrar-se en els serveis i els equipaments. Respecte al conflicte de l’escola Carme Guasch, es van sentir les propostes més contundents. Va destacar en aquest bloc, per nou, la recuperació de la idea d’agrupar una ciutat esportiva al voltant de Vilatenim (Amiel). Masquef va queixar-se de “canvi d’actitud” del PSC respecte al contracte de neteja. Amelló (Cs) va afirmar, dirigint-se a Masquef: “Menys donar suport a això i a allò, i més efectivitat.” L’argument de Casellas en aquest bloc va sustentar-se en la idea que en aquest mandat s’han de centrar els esforços a millorar els equipaments, i no tant a construir-ne. Paneque preguntava als candidats representats ara a l’Ajuntament: “Vostès ho fan igual, a casa, amb els seus diners?”
Tots els candidats van ser interpel·lats sobre el procés. Masquef va denunciar “la judicialització de la política” i va afirmar que la presó preventiva dels “presos polítics” era “desmesurada”. Lladó (ERC) va dir: “Defensem les institucions catalanes i el mandat de l’1 d’octubre. Algú posa en dubte el compromís d’ERC?” Castelló (Guanyem) va afirmar que el judici és una injustícia, i Casellas (PSC), que la ciutat és un espai de convivència i que no està d’acord “amb la presó preventiva”.
Olmedo (PP) va dir que el govern ha d’acatar la sentència i Amelló (Cs), que diumenge “és una bona oportunitat per derrotar els separatistes”, Herrero va preguntar a Masquef si tornaria a pactar “amb el 155”, Amiel va anunciar que donarien llibertat de vot en l’aspecte nacional als seus associats, i Paneque, que ell només opinava de qüestions municipalistes.