Política

Cap a un transport públic més barat?

La majoria de les candidatures en les eleccions municipals proposen abaratir títols concrets o un servei gratuït per a determinats col·lectius

En contra, també hi ha propostes per crear peatges “de toxicitat” i “de congestió” per als vehicles que entrin a Barcelona

ERC i Barcelona és Capital aposten per un peatge que BComú, JxCat i CUP s’avenen a estudiar

En la majo­ria de les matèries sec­to­ri­als, els dife­rents grups que es pre­sen­ten a les elec­ci­ons muni­ci­pals a Bar­ce­lona fan pro­pos­tes que estan a les antípodes. En les pro­pos­tes de mobi­li­tat lli­ga­des ara ja de manera clara a les de millora de la qua­li­tat de l’aire, però, no n’hi ha tan­tes, de diferències, tot i que el trac­ta­ment que es dona al vehi­cle pri­vat sí que ho és. Mol­tes de les can­di­da­tu­res pro­po­sen o bé aba­ra­tir deter­mi­nats títols de trans­port públic o bé, direc­ta­ment, ten­dir cap a la gratuïtat en alguns col·lec­tius, com ara els joves. El motiu? Més que adme­tre que el sis­tema actual no fun­ci­o­narà cor­rec­ta­ment, almenys, fins a l’arri­bada de la T-Mobi­li­tat, l’any 2021, la majo­ria de par­tits ho veuen com una mesura per incen­ti­var l’ús del trans­port públic i, en con­seqüència, reduir l’ús del cotxe pri­vat i la con­ta­mi­nació que genera.

L’alcal­dessa i can­di­data a la ree­lecció per Bar­ce­lona en Comú (BComú), Ada Colau, ha pro­po­sat un aba­ra­ti­ment de la T-Mes de 54 a 40 euros “perquè passi a ser d’ús quo­tidià”, el canvi de la T-Jove de tri­mes­tral a men­sual amb un cost de 30 euros “per faci­li­tar-ne l’ús entre la gent jove, que són els usu­a­ris del pre­sent i del futur”. “No podem espe­rar a la T-Mobi­li­tat, per això rebai­xa­rem el preu de la T-Mes, ampli­a­rem la T-16 fins a 3 zones de l’àrea metro­po­li­tana i incre­men­ta­rem la xarxa de bus i la freqüència del metro”, ha defen­sat durant la cam­pa­nya. Colau afe­geix que “el mateix canvi dels títols” sufra­ga­ria aquests can­vis de tari­fes. Segons la can­di­data de BComú, per acon­se­guir “una Bar­ce­lona salu­da­ble i verda, que faci front a la con­ta­mi­nació amb polítiques valen­tes, cal incre­men­tar un 30% la capa­ci­tat del trans­port públic”. Durant la cam­pa­nya, Colau també ha pro­po­sat que el 75% dels car­rers de la ciu­tat siguin “zones 30”, la con­nexió del tram­via per la Dia­go­nal i l’incre­ment de les freqüències del metro a 2 minuts i mig.

ERC no parla direc­ta­ment de reducció de tari­fes, sinó de “raci­o­na­lit­zar-les“ gràcies a la T-Mobi­li­tat. Aquesta nova tar­geta, a més, ha de ser­vir, per als repu­bli­cans, per “esta­blir avan­tat­ges per als usu­a­ris habi­tu­als, els joves, les per­so­nes grans, les que esti­guin a l’atur, etcètera”. Entre les seves pro­pos­tes de mobi­li­tat, ERC aposta per fer avançar les obres de l’L-9 i l’L10, ampliar l’L-4 fins a la Sagrera, una con­nexió dels tram­vies per la Dia­go­nal “que garan­teixi el retorn públic de la inversió”, aug­men­tar les freqüències de pas dels auto­bu­sos i la cons­trucció d’apar­ca­ments dis­su­a­sius.

Junts per Cata­lu­nya (JxCat), que també recorda que l’har­mo­nit­zació de les tari­fes arri­barà amb la T-Mobi­li­tat, aposta per un pla del via­nant que pre­veu“ fer una ciu­tat més ama­ble i més a la mida de les per­so­nes” i que inclou fer vore­res més amples, paci­fi­car car­rers o millo­rar la pro­tecció dels pas­sos de via­nants. Entre les pro­pos­tes de JxCat hi ha també un pla de coor­di­nació semafòrica glo­bal per evi­tar la con­gestió del trànsit, l’impuls de l’adqui­sició i ús del vehi­cle elèctric i el des­ple­ga­ment de punts de càrrega i descàrrega a tota la ciu­tat, pro­moure les inver­si­ons per fina­lit­zar les obres de les línies L9 i L10 del metro, així com les ampli­a­ci­ons de les L1, L2, L3 i L4 o aug­men­tar els busos de barri i fer aparèixer els que fun­ci­o­nen a demanda.

La pla­ta­forma de Manuel Valls, sota el parai­gua de Ciu­ta­dans, pro­posa estu­diar “la gratuïtat del metro” per als joves, en la línia de “pro­mo­ci­o­nar el trans­port públic per llui­tar con­tra la con­ta­mi­nació”. Valls, que con­si­dera que unir el tram­via “no és una pri­o­ri­tat”, sí que aposta pel bus elèctric i aca­bar les línies 9 i 10 del metro. El PSC defensa que el trans­port públic sigui total­ment gratuït els dies en què es declari l’alerta per con­ta­mi­nació, “més com a mesura edu­ca­tiva”. Els de Jaume Coll­boni, que defen­sen la unió dels tram­vies per la Dia­go­nal, “per reduir la con­gestió i la con­ta­mi­nació a l’Eixam­ple”, apos­ten per incen­ti­var la tran­sició cap al vehi­cle elèctric i aca­bar les obres de les línies 9 i 10 del metro.

El PP pro­posa esta­blir la tar­geta T-18, que cos­ta­ria 35 euros anu­als als menors d’aquesta edat, i rebai­xar la tar­geta jove a 50 euros a la zona 1. Per als popu­lars, que veuen un des­propòsit con­nec­tar els tram­vies, les apos­tes de mobi­li­tat pas­sen per aug­men­tar la freqüència de pas del bus, aca­bar les línies de metro i raci­o­na­lit­zar els car­ris bici.

La CUP defensa que cal reduir “almenys” el 50% del nom­bre de vehi­cles que actu­al­ment cir­cu­len per Bar­ce­lona i que per això cal “un pla de reducció de la velo­ci­tat als car­rers, ampliar l’espai verd i els car­rils bici segurs”. A més, els cupai­res apos­ten per reduir les tari­fes i que aques­tes siguin “gratuïtes per als joves i les per­so­nes en vul­ne­ra­bi­li­tat econòmica”. Bar­ce­lona és Capi­tal, per la seva banda, defensa que la unió del tram­via es deci­deixi en un referèndum vin­cu­lant i que es tre­ba­lli en un model de trans­port públic “que ten­deixi cap a la gratuïtat”.

Pro­pos­tes de peat­ges

Dues for­ma­ci­ons polítiques duen al seu pro­grama elec­to­ral pro­pos­tes de peat­ges, de peat­ges que podrien ano­me­nar verds i que s’emmi­ra­llen en els que ja fun­ci­o­nen en ciu­tats com ara Lon­dres. ERC defensa la posada en marxa d’un “peatge de toxi­ci­tat” que s’apli­qui “en funció del grau de con­ta­mi­nació i el nivell d’ocu­pació dels vehi­cles” amb l’objec­tiu de reduir un 25% l’entrada diària de vehi­cles a la ciu­tat. Bar­ce­lona és Capi­tal, la pla­ta­forma lide­rada per Jordi Grau­pera, aposta pel peatge de con­gestió, “mesura ja en marxa a Lon­dres, Nova York, Esto­colm o Milà”. La pro­posta dels de Grau­pera inclou un referèndum després del pri­mer any per valo­rarne l’efec­ti­vi­tat.

BComú, JxCat i la CUP s’han mos­trat dis­po­sats a estu­diar pos­si­bles peat­ges, però un cop imple­men­ta­des les pro­pos­tes de pro­moció del trans­port públic que defen­sen, men­tre que el PSC, Valls i el PP s’hi opo­sen.

Una ciutat ‘caminable’
Les darreres dades indiquen que un 42% dels 4,7 milions de desplaçaments que tenen lloc cada dia laborable a Barcelona es fan a peu. I fins a un 45% amb mobilitat activa, bàsicament a peu i en bicicleta. Un 34% dels desplaçaments es fan en transport públic i només un 20% amb vehicle privat. A més, els barcelonins es mouen bàsicament, en un 86% dels desplaçaments, dins la ciutat. I només un 12% ho fa cap a fora. Això sí, unes 400.000 persones entren cada dia a Barcelona a treballar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.