El PP continua en caiguda lliure però conserva alguns feus
Perd la representació en ciutats importants com Girona, Terrassa o Sabadell
Manté la històrica alcaldia de Pontons i venç a Badalona i Castelldefels, però haurà de pactar per governar
El Partit Popular no aconsegueix desempallegar-se de la dinàmica derrotista en què fa mesos que està immers i ahir va tornar a perdre milers de vots. Els populars van obtenir els pitjors resultats en unes eleccions europees, van deixar escapar representativitat a moltes ciutats importants i també el triomf a places històriques com la Comunitat de Madrid. Amb tot, en aquest camí pel pedregar, els populars es van trobar petits oasis: mantenen la històrica i anecdòtica alcaldia de Pontons i també la podrien obtenir a Badalona i Castelldefels, on han estat la força més votada, però no prou per governar en solitari.
Xavier Garcia-Albiol va acumular el 37% dels vots i va tornar a guanyar les eleccions a Badalona amb un regidor més que ara fa quatre anys. Tot i això, la clau de la governabilitat la té el PSC: caldrà veure si reeditarà el pacte que fa quatre anys va convertir en alcaldessa Dolors Sabaté (Guanyem Badalona, segona força més votada) o bé si, com en els darrers mesos, s’aliarà amb el PP per evitar un govern clarament d’esquerres.
Pel que fa a Castelldefels, els populars van encadenar una nova victòria, però no van eixamplar distàncies i mantenen els vuit regidors que en les darreres eleccions no van ser suficients per accedir a l’Ajuntament. Caldrà veure, doncs, si Manuel Reyes pot evitar que es repeteixin els pactes que el van deixar a l’oposició tot i ser la força més votada.
Sense representació
Al marge d’aquests feus històrics, el PP va perdre votants de manera global a tot l’Estat, i especialment a Catalunya, confirmant una tendència derrotista que sembla tendir cap a l’extinció. El PP va perdre la representació als ajuntaments de moltes de les principals ciutats de Catalunya, com ara Girona, Terrassa, Sabadell i Mataró. Mentre que a molts d’altres, com ara Barcelona, Tarragona i l’Hospitalet, van patir caigudes importants. Pel que fa a les votacions en les europees, a Catalunya els populars van caure fins a esdevenir la sisena força.
Però no tot van ser males notícies. Una de les poques alegries va ser la consecució, un cop més, de l’alcaldia de Pontons. Després de guanyar cinc eleccions de manera consecutiva, Lluís Ferran Caldentey, l’únic alcalde popular del país, va deixar el càrrec al novembre per culpa de la salut. Així doncs, no estava clar si el seu substitut, Jordi Tutusaus, rebria el mateix suport. El municipi de l’Alt Penedès, però, li va concedir la majoria absoluta amb un 54% dels vots i Pontons continuarà sent feu popular quatre anys més.