Política

Cs puja a Europa però no pot fer el ‘sorpasso’ al PP

Incrementa en més de dos milions el nombre de vots, també ho fa a Catalunya, i passa de 2 a 7 eurodiputats

Creix en regidors i vots als municipis, però segueix sense aconseguir cap alcaldia

La candidatura de Ciutadans a Europa i en les municipals creix, però no el suficient per aconseguir alguns dels objectius que s’havien marcat els taronges. Ni la pujada de 2 a 7 eurodiputats amb la candidatura liderada al Parlament Europeu per Luis Garicano, que va comportar sumar 2 milions de vots més que el 2014, va aconseguir fer efectiu el sorpasso al PP, que va aguantar la davallada tot i perdre 4 eurodiputats. L’altre objectiu de la formació liderada per Albert Rivera era aconseguir alguna alcaldia a Catalunya, fet que tampoc van aconseguir.

Això sí, Cs venia d’aconseguir passar de 7 regidors el 2011 a 175 el 2015, fet que va suposar l’entrada de 80 regidors nous, i van poder mantenir la tendència a l’alça. Però la recuperació del PSC a l’àrea metropolitana també va frenar les seves aspiracions. Malgrat tot, sumant-hi la candidatura associada de Manuel Valls a Barcelona, a l’hora de tancar aquesta edició havia superat els 240 regidors arreu del país i suposava més del 8% del total de vots, passant dels 231.293 vots que va rebre el 2015 als més de 254.000.

L’alcaldable per Barcelona i ex-primer ministre francès, Manuel Valls, va votar a les onze del matí al col·legi Sant Miquel amb l’esperança que fos “el gran dia del canvi”, i el cert és que les darreres enquestes no li auguraven gaires bons resultats. El candidat va arribar abans de les vuit del vespre a l’acte de seguiment de la jornada electoral al Gallery Hotel del carrer Rosselló, quan es van començar conèixer els primers resultats de les enquestes. I no va ser ell qui va atendre els mitjans en saber-se que li donaven entre 5 i 6 regidors, sinó que ho va fer la número quatre de la llista, Eva Parera, per, precisament, recordar que es tractava d’enquestes i que no farien cap valoració fins a tenir els resultats finals. I aquests van acabar donant la raó als sondejos. Cap a un quart d’una de la matinada Valls va atendre els mitjans acompanyat dels membres de la seva llista i el primer que va fer va ser agrair la participació de la gent.

Van ser més en vots i percentatge fins a arribar als 6 regidors, però Valls va admetre: “No puc estar content, perquè estan lluny, molt lluny de les nostres expectatives.” Per a Valls, el seu era un repte difícil amb una candidatura que “no sempre es va entendre” i després d’un període electoral marcat per les eleccions andaluses i les espanyoles. I també es va mostrar contrariat per no haver aconseguit frenar l’independentisme a Barcelona. I va llançar un advertiment als socis, després dels resultats en les europees i el creixement del populisme, assegurant que tota aliança amb Vox per part seva significarà “una ruptura definitiva amb els partits constitucionalistes”.

LA FRASE

He fracassat en l’intent de frenar el moviment del populisme i l’independentisme
Manuel Valls
Candidat de Barcelona pel Canvi-Ciutadans


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys nou morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona
Política

El govern regularà els usos dels habitatges per prioritzar l’accés “a un preu raonable”

barcelona
política

Albiol demana “mesures urgents” per actuar contra la multireincidència

Badalona
estat espanyol

Ábalos desafia el PSOE i reclama la seva readmissió com a afiliat

barcelona

El nou alcalde refà el cartipàs municipal

ESPARREGUERA