Política

Maragall preveu governar Barcelona en solitari

Estén la mà als comuns i a JxCat per arribar a acords puntuals

L’alcaldable d’ERC creu que és “inversemblant” que Collboni pugui liderar el consistori amb un pacte entre Colau i Valls

El candidat d’ERC a l’alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, ha explicat aquest dilluns que preveu ser escollit alcalde en segona votació i configurar un govern municipal en minoria alhora que, ha dit, entraran en converses amb JxCat i Barcelona en Comú per establir pactes puntuals. En roda de premsa a la seu d’ERC, Maragall ha admès que el més positiu per a Barcelona seria un govern d’”ampli espectre” amb Barcelona en Comú i JxCat però ha reconegut que no és possible per la “mútua exclusió” dels dos partits. De la possibilitat que el candidat del PSC Jaume Collboni pugui arribar a l’alcaldia amb un acord amb Comuns i Cs, Maragall ho ha titllat d”’inversemblant” per la seva “heterogeneïtat contradictòria”.

Així Maragall ha apel·lat a les forces sobiranistes per treballar plegats per trobar “majories” a favor dels presos, “exiliats” i la celebració d’un referèndum. “Són àmbits que els Comuns n’han manifestat una posició favorable que ara hem de trobar el resultat amb una correlació política”, ha destacat. Al marge de Comuns i JxCat, també hi ha inclòs la CUP. Ha defensat que la ciutadania li ha demanat governar i que per això ha de fer el pas i no ha descartat governar en solitari.

L’alcaldable ha explicat que aquest dilluns ha parlat amb el president d’ERC, Oriol Junqueras, i amb el cap de llista de JxCat, Quim Forn. Amb aquest darrer s’ha compromès a seguir parlant i ha dit que vol visitar-lo a la presó de Soto del Real per parlar del projecte de ciutat. També ha indicat que vol parlar amb Colau amb qui caldrà “treballar” i “entrar en diàleg” per treballar amb objectius de llibertat, democràcia i transformació “progressista” de la ciutat.

Finalment, ha constatat que els resultats del 26-M indiquen que la ciutadania vol que el consistori treballi per la llibertat dels presos de l’1-O, el retorn dels “exiliats” i la celebració d’un referèndum d’autodeterminació. Ha dit que la seva governació serà pel 100% de la ciutadania i ha marcat com a línies estratègiques del mandat la recuperació dels drets i la cohesió social “perduda”, la recuperació de les desigualtats, l’acció positiva i ambició en el rol internacional.

ERC, satisfeta amb el 26-M

Per la seva banda, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha celebrat que els resultats del 26-M fan que ERC es consolidi com a primera força del país, com una “eina” al servei de la ciutadania. Vilalta ha dit que ara es posaran els vots aconseguits amb els regidors, alcaldes i eurodiputats al servei de la llibertat, la justícia social i la garantia de tots els drets i la democràcia. Pel que fa a pactes de governabilitat als municipis, Vilalta ha dit que defensaran les grans majories “republicanes progressistes”, que representin les majories a favor del referèndum i la totalitat de la ciutadania i a llibertat, la garantia de drets i la democràcia.

Finalment, la candidata a les europees Diana Riba ha celebrat que el bipartidisme s’hagi trencat al Parlament Europeu i ha dit que el grup dels Verds ha pres força i que podria ajudar a canviar les dinàmiques. Riba s’ha mostrat molt contenta per haver aconseguit que un “pres polític” pugi entrar al Parlament Europeu, en relació a Oriol Junqueras. De fet, ha indicat que ha parlat amb el líder d’ERC i aquest li ha transmès el seu agraïment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.