Política

Les defenses impugnen tots els documents del jutjat 13

Asseguren que les escoltes telefòniques i els informes autoritzats pel jutjat de Barcelona s’han fet d’amagat dels independentistes catalans en la causa del Suprem

Avui s’exhibiran els vídeos

Insòlita sessió del judici contra els independentistes catalans al Suprem ahir, en què tothom esperava el visionament dels vídeos del 20-S a la seu d’Economia i de les càrregues policials de l’1-O, que finalment es veuran avui. El president, Manuel Marchena, va fer recitar a acusacions i defenses les proves documentals que proposen i les que impugnen. La majoria de les defenses van impugnar tota la documentació provinent del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona, que investiga els organitzadors de l’1-O, ja que la consideren una “causa general i prospectiva”, que s’ha fet –van sostenir– “d’amagat dels processats” al Suprem.

La fiscal Consuelo Madrigal va començar el seu recital d’enumeració de folis, i una estona després el penalista Xavier Melero, defensor de Quim Forn –pres preventiu i ara regidor electe a l’Ajuntament de Barcelona–, va confessar que no acabava d’entendre el tràmit, sensació que compartia gairebé tothom, i va preguntar si el fet de no citar alguns documents volia dir que els excloïa, moment en què Madrigal va rectificar i va aclarir que mantenia tota la prova documental aportada al seu moment, amb la presentació dels escrits d’acusació. L’advocada de l’Estat va començar la seva lectura de proves, que no va finalitzar, ja que les defenses dels dotze acusats la van veure innecessària.

Totes les defenses, tret de la de Forn, van impugnar gairebé tota la documentació de la fiscalia, ja que inclou resolucions judicials i atestats policials que el mateix Marchena ja va anunciar fa dies –i ho va repetir ahir– que el tribunal no tindria en compte. “Són documents dúplex: tant serveixen a les acusacions com a aquesta defensa”, va afirmar Melero, que se separava així del parer de la resta d’advocats.

Andreu van den Eynde, defensor d’Oriol Junqueras –ara eurodiputat electe– i Raül Romeva, va exposar que l’advocada de l’Estat detallava ara uns documents que no figuraven en el seu escrit d’acusació, en què indicava que tot es donés per reproduït, fórmula no admesa, va indicar, i que van subscriure la resta de defenses. “Ni en els judicis d’una alcoholèmia ens deixen fer això”, criticava l’advocada Judit Gené. El penalista dels excàrrecs d’ERC també va demanar l’exclusió d’informes i escoltes telefòniques aprovades pel jutjat de Barcelona, així com per l’Audiencia Nacional, en la causa dels agents dels Mossos, perquè, a més de ser prospectiva, “no ha estat contrastada pels acusats al Suprem”, ja que tant el jutge Pablo Llarena com la sala han denegat a les defenses poder tenir tota la causa d’aquests dos procediments per escollir proves de descàrrec. En aquest paquet, hi ha el document apòcrif Enfocats, trobat a casa de l’ex-número dos d’Economia, i que la Guàrdia Civil assenyala que és el full de ruta dels independentistes.

L’advocat Jordi Pina, en nom de Jordi Sànchez, expresident de l’ANC, va demanar al Suprem que només accepti un dels diversos correus electrònics que les acusacions volen incloure, ja que només se li ha preguntat per un. El mateix va manifestar la penalista Marian Roig pel que fa als correus que es volen atribuir a Jordi Cuixart, ja que només li han preguntat per un. L’advocada Olga Arderiu també va demanar l’exclusió de les piulades de Forcadell, ja que no se n’ha acreditat l’autoria, tal com va admetre un col·laborador seu. La sala dirà avui quins documents accepta.

LA XIFRA

1
correu electrònic
de Sànchez i un altre de Cuixart són els únics que les defenses volen que el TS admeti, ja que sobre els altres no se’ls ha preguntat res.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GUERRA A EUROPA

Ucraïna afirma haver enfonsat un submarí rus a Crimea

BARCELONA
VENEÇUELA

Segona gran mobilització opositora contra la reelecció de Maduro

BARCELONA
REGNE UNIT

Creixen les protestes racistes a Anglaterra pels apunyalaments de Southport

BARCELONA
SOMÀLIA

Al Shabab reapareix a Mogadiscio amb un atemptat suïcida

BARCELONA
política

El PP insta els barons socialistes a “passar a l’acció” contra l’acord amb ERC

barcelona
política

Vilalta nega que ERC surti dividida de la consulta a les bases

barcelona
política

La CUP critica el pacte d’ERC i dubta que s’apliqui el canvi de model fiscal

barcelona
PRÒXIM ORIENT

Detencions a l’Iran per l'error que va permetre l’assassinat de Haniyeh

BARCELONA
política

Puigdemont lamenta que ERC no hagi explorat una repetició electoral “en noves condicions”

barcelona