Política

Maragall aposta per una ciutat de progrés i llibertats

L’alcaldable d’ERC obre la porta al doble pacte amb els comuns i Junts per Catalunya

Ada Colau insisteix en el pacte de les tres esquerres i descarta cap acord amb Elsa Artadi o Manuel Valls

El ball de les negociacions per elegir el nou alcalde de Barcelona s’obre avui amb dues reunions, una entre Ernest Maragall i Ada Colau, i una altra amb Elsa Artadi, trobades que, en un principi, no han de sevir per desfer la troca dels pactes. L’aposta d’ERC i el seu alcaldable és la de pactar amb els comuns i Junts per Catalunya un acord d’investidura que prevegi un programa de tall netament progressista i de defensa dels objectius del procés sobiranista; llibertat dels presos i referèndum d’autodeterminació. Aquest plantejament topa frontalment amb la posició d’Ada Colau, que “en cap cas” preveu un acord que impliqui les forces de “dreta”. Per tant, ni un pacte a tres que impliqui JxCat, ni el que suposaria rebre per a ella el suport del PSC i els regidors de la candidatura de Manuel Valls.

Els dos grans protagonistes de les negociacions, Maragall i Colau, van parlar ahir de manera molt diferent. Mentre que el cap de llista d’ERC ho va fer en una roda de premsa en què va respondre totes les preguntes que se li van fer, Colau va parlar a través d’un vídeo que va gravar i que va transmetre el seu equip de premsa. Maragall va començar la seva intervenció subratllant que parlava “48 hores després de la victòria d’Esquerra a Barcelona”, mentre que Colau va posar l’accent en el fet que “han quedat uns resultats molt igualats” i va referir-se a Esquerra no com el partit guanyador sinó com el que “ha tret uns pocs milers més de vots” i reivindicant que en nombre de regidors han quedat empatats.

Les paraules de Colau es poden arribar a interpretar com la voluntat dels comuns d’explorar fórmules que permetessin a l’actual alcaldessa continuar en el càrrec, però ella mateixa es va encarregar de tirar per terra aquesta possibilitat ja que va descartar qualsevol entesa amb els regidors de la llista de Manuel Valls.

Des de diumenge s’especula amb la possibilitat que Colau revalidés l’alcaldia amb el suport del PSC i Valls per impedir que un alcalde independentista dirigeixi Barcelona, però Colau va deixar clar que “en cap cas” entrarien a negociar amb formacions de dreta.

Aquesta posició rotunda tira d’entrada per terra l’estratagema d’Ernest Maragall, que ahir va formalitzar el que ja havia assenyalat anteriorment; un acord d’investidura fonamentat en dues potes, un programa inequívocament progressista i uns postulats nítidament alineats amb el procés independentista.

L’alcaldable d’ERC sosté que de les eleccions de diumenge en surt el missatge clar que “Barcelona es proclama progressista i es vol compromesa amb els drets i les llibertats”. Maragall va parlar sempre per aquest ordre i quan se li va preguntar si això volia dir que prioritzava l’acord amb els comuns abans que amb JxCat va assegurar que vol un pacte a tres i que l’ordre dels factors no altera el producte, i que vol pactar amb totes dues formacions igual.

Sense ambigüitat

Des del punt de vista dels objectius del procés, Maragall va ser molt clar i va parlar sense ambigüitat assegurant que la capital del país s’ha de posar al costat de la reivindicació “pel retorn i la llibertat de presos i exiliats, així com la celebració d’un referèndum d’autodeterminació”.

En canvi, aquest és un discurs del qual Ada Colau no vol ni sentir a parlar i ahir ho va tornar a deixar clar a través de la seva intervenció enregistrada en vídeo. La lectura que l’alcaldessa continua fent dels resultats de diumenge és que Barcelona és una ciutat “progressista” i que l’únic pacte que preveu és el de les tres forces d’esquerres, ERC, els comuns i el PSC, que sumen fins a 28 regidors, amb una majoria folgada.

En la seva intervenció, Colau només va parlar d’agenda de ciutat, deixant oblidat el debat de país que Maragall posa al mateix nivell. Per la líder dels comuns es pot repetir a l’Ajuntament de Barcelona l’acord de govern que ERC, el PSC i el seu partit mantenen a l’Àrea Metropolitana. En canvi, Maragall descarta del tot aquesta possibilitat recordant que els socialistes “formen part de l’aparell repressor de l’Estat”.

Dos regidors en dansa

Tot aquest debat pot quedar desvirtuat avui en funció de quin sigui el resultat del recompte de vots que es farà i on hi ha en joc dos regidors assignats inicialment al PP però que la llista de Josep Bou només reté per 45 vots de marge. Si un d’aquests dos regidors acabés anant a parar a Esquerra, la posició de Maragall es veuria reforçada.

Per a avui també està prevista la intervenció pública de Manuel Valls, que es pronunciarà sobre les seves intencions de vot en la investidura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ESTATS UNITS

El líder demòcrata de la cambra baixa evita donar suport explícit a Biden

BARCELONA
política

Rovira desinflama la crisi interna a ERC i reclama un debat constructiu

barcelona
Guerra a Gaza

Biden insinua progressos en les converses per una treva entre Israel i Hamàs

Barcelona
Regne Unit

El govern britànic avançarà les alliberacions per evitar el col·lapse de les presons

Barcelona

Desestimen la petició de posar una pantalla per la final de l’Eurocopa

GIRONA
judicial

La fiscalia s’oposa a amnistiar a un manifestant ja condemnat i empresonat

barcelona
RÚSSIA

Putin avisa Kíiv sobre atacs amb armes dels aliats endins del territori rus

BARCELONA
política

El Suprem no admet les denúncies contra Yolanda Díaz per reunir-se amb Puigdemont a Brussel·les

BARCELONA
ESTAT ESPANYOL

El PSOE amplia a 2,7 punts el seu avantatge sobre el PP, segons el CIS

BARCELONA