Política

Sánchez reclama a Cs i Podem que “reconsiderin” les seves estratègies després del 26-M

El president del govern espanyol en funcions assegura que treballarà amb encara “més convicció” en formar un govern socialista amb independents

El líder del PSOE serà “el negociador principal” dels socialistes europeus en la repartició de càrrecs a la UE

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha reclamat a les formacions polítiques que “reconsiderin” les seves estratègies després del resultat de les eleccions del 26-M.

El líder socialista ha demanat explícitament a Cs que aixequi el “cordó sanitari” al PSOE i ha allunyat la possibilitat d’un govern de coalició amb Podem, tot i que sense descartar-ho. En una atenció als mitjans a Brussel·les, Sánchez els ha demanat que pensin en “el benestar dels ciutadans” i en “l’estabilitat institucional”.

“Insisteixo, tots hem de reconsiderar les nostres estratègies després del que ha passat el 26-M”, ha dit en resposta a si descarta que la formació lila entri a un govern liderat per ell.

El secretari general del PSOE ha garantit que seguirà treballant amb encara “més convicció” després de les eleccions de diumenge per formar un govern “liderat pel PSOE, obert, progressista” i amb “independents”, que miri si els seus membres “comparteixen una orientació política determinada” i no el “carnet polític”.

El secretari d’Organització del PSOE, José Luís Ábalos, va insistir dilluns en la intenció d’impulsar un govern socialista amb independents i va receptar “realisme” i “humilitat” a Pablo Iglesias en base al resultat electoral. Amb tot, va dir que Podem segueix sent un “soci preferent”.

El líder de Podem va insistir en el govern de coalició i Cs ha tornat a dir aquest dimarts que no investirà Sánchez “ni per activa ni per passiva”.

Negociador dels socialistes europeus

Pedro Sánchez ha anunciat aquest dimarts que serà “el negociador principal” dels socialistes europeus en la repartició de càrrecs a la Unió Europea (UE).

A la seva arribada a la cimera europea d’aquest dimarts, on els caps d’estat i de govern començaran a discutir la renovació de la cúpula a la UE, Sánchez ha assegurat que la família socialdemòcrata l’ha escollit per liderar aquestes converses en les quals defensarà la candidatura de Frans Timmermans com a president de la Comissió Europea (CE).

El primer ministre espanyol ha assegurat que tots els líders socialistes defensaran la candidatura de Timmermans. “Crec que Frans Timmermans és el millor candidat per a la Comissió”, ha assegurat.

D’altra banda, Sánchez ha remarcat que des del 1979 els socialistes i populars no tenen una “majoria absoluta” per imposar el seu criteri a l’hora de repartir els alts càrrecs a la UE i ha apostat per “obrir l’espai polític a altres famílies polítiques”, concretament, als “liberals i ecologistes”. “Hem de mostrar aquesta pluralitat”, ha reivindicat.

Preguntat pel paper de Ciutadans a Brussel·les, Sánchez ha criticat que a Europa “no s’entén” que “un partit que s’autodenomina com a liberal es recolzi en la ultradreta per formar governs”. A parer seu, hi ha “una contradicció molt important” a C’s, a qui exigeix “reconsiderar” la seva estratègia després de les eleccions. “No es pot estar sostingut per formacions antieuropees ni d’extrema dreta”, ha dit.

El líder socialista espanyol s’ha reunit al migdia amb els primers ministres de Bèlgica, Holanda, Portugal i amb el president francès, Emmanuel Macron. Per al govern espanyol de cara a la nova legislatura europea “està agafant força una aliança de forces europeistes i progressistes”, segons fonts diplomàtiques.

A primera hora de la tarda, Sánchez s’ha trobat mitja hora amb la cancellera Angela Merkel i posteriorment amb els líders socialistes i el primer ministre grec Alexis Tsipras.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.