Política

La fiscalia no veu delicte a participar en el referèndum

La fiscal de Tarragona assegura que l’1-O era un acte il·legal, però participar-hi, no

Arxiva l’autoinculpació

“La simple participació en el referèndum il·legal de l’1 d’octubre del 2017, consistent a dipositar una papereta en unes urnes instal·lades en diferents emplaçaments amb la finalitat d’expressar una opinió sobre les diverses opcions polítiques proposades pels organitzadors no constitueix infracció penal. Per lògica, tampoc és delicte defensar la participació en la votació, ni haver anat a les taules, ni haver recomptat paperetes.” Aquesta és la resposta que ha donat la fiscalia de Tarragona, concretament la tinenta fiscal María José Osuna, a les 1.229 persones pertanyents al col·lectiu Taca d’Oli dels Avis per la Llibertat, que es van autoinculpar als jutjats de la ciutat.

El col·lectiu, impulsat pels Avis i Àvies per la Llibertat de Reus, el grup que cada dia, de dilluns a dissabte, es manifesta a la plaça del Mercadal de la capital del Baix Camp per reclamar l’alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats, ja reuneix persones de 28 poblacions catalanes, des del Masnou fins a Mataró o Balaguer. Un total de 1.229 persones d’aquest col·lectiu van presentar, el mes de gener passat, un escrit a la fiscalia en què s’autoinculpaven d’haver participat en el referèndum. Entre altres coses, els avis i àvies asseguraven: “Vaig amagar urnes, vaig ser a les meses, vaig fer d’interventor, vaig estar totes les hores de les votacions defensant els col·legis amb el meu cos i vaig ser en els recomptes de paperetes.” En l’escrit, els autoinculpats es declaraven “culpables” de voler “una república catalana” i demanaven: “Vista la nostra actuació, nosaltres sí que hem d’ingressar a la presó, a canvi dels actuals presos polítics.”

En el seu escrit, la fiscal sí que deixa clar que, vista la sentència del Tribunal Constitucional, l’1-O era “il·legal”, i destaca el fet que tots els imputats al Tribunal Suprem havien estat advertits en diverses ocasions. L’actuació de la fiscal, però, contrasta amb la dels seus companys a l’alt tribunal, que van intentar espantar els testimonis de la defensa preguntant-los per què havien participat en un referèndum il·legal i amb l’actitud de l’advocacia de l’Estat, que, en un dels procediments oberts a Barcelona contra la policia, reclama que s’investigui els votants per haver protagonitzat “murs humans”.

LA XIFRA

1.229
persones es van autoinculpar
per haver organitzat, amagant urnes o sent a les taules, i participat en l’1-O.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.