El govern britànic facilita l’extradició d’Assange
El ministre de l’Interior signa la certificació de l’ordre per presentar-la en la vista del procés que es fa avui
Els experts diuen que és un pas “merament processal” i que serà el jutge qui decidirà
El ministre de l’Interior britànic, Sajid Javid, presentarà avui signat el certificat de l’ordre d’extradició de Julian Assange als Estats Units als magistrats de Westminster, on s’està celebrant el procés d’extradició del fundador de Wikileaks. “És una decisió que ha de prendre el tribunal, però hi ha una part important de la decisió que correspon al ministre de l’Interior. Jo vull que es faci justícia, tenim una demanda d’extradició legítima i per això l’he signada. En qualsevol cas, la decisió final correspon al jutge”, va comunicar ahir.
El procés d’extradició d’Assange va començar el 2 de maig. De moment, s’han fet dues vistes preliminars. La d’avui serà la primera important en què la defensa disposarà de tota la informació facilitada per l’acusació, el Departament de Justícia dels Estats Units.
Thomas Garner, advocat especialitzat en extradicions, va explicar al diari The Guardian que la certificació de Javid “és un pas important, tot i que és merament processal” per iniciar el procés d’extradició. “Espero que [avui] el tribunal estableixi un calendari preliminar [...]. És probable que passin molts mesos abans que el tribunal prengui una decisió, i després les dues parts podran apel·lar”, hi va afegir.
El primer dia del procés Assange va explicar que es va refugiar a l’ambaixada equatoriana el juny del 2012 pel temor de ser extradit als Estats Units i ser condemnat per espionatge i traïció. Va explicar que el govern de Washington estava furiós perquè havia publicat centenars de milers de cables diplomàtics secrets sobre les guerres de l’Iraq i l’Afganistan al portal de Wikileaks.
En el moment de refugiar-se era reclamat per la justícia sueca per tres delictes d’abusos sexuals comesos el maig del 2010, uns mesos després de les filtracions. La fiscalia sueca està deliberant si en demana també l’extradició per l’última causa que no ha prescrit, la de violació.
El govern de l’Equador el va entregar a la policia britànica l’11 d’abril. Unes hores després del seu arrest, els fiscals nord-americans van anunciar que l’havien acusat de conspiració per haver intentat accedir a un ordinador amb informació classificada del govern. Més tard, quan van presentar una sol·licitud formal d’extradició, van afegir disset càrrecs penals més.
Assange declararà avui per videoconferència, per malaltia, des de la presó de Belmarsh, al sud de Londres, on compleix una condemna de cinquanta setmanes per haver trencat la llibertat condicional que li va concedir la justícia britànica el 2012 mentre deliberava si l’extradia a Suècia.
Johnson ja lidera la cursa per succeir May
Boris Johnson va fer bons ahir els pronòstics i es va imposar en la primera votació de les primàries conservadores. Va obtenir 114 vots, una tercera part del total, davant de Jeremy Hunt, amb 43, i Michael Gove, amb 37. En aquesta fase de les primàries vota el grup parlamentari. Tres dels deu candidats van quedar eliminats. La pròxima votació serà dimarts. També van passar d’eliminatòria els euroescèptics Sajid Javid i Dominic Raab, i els europeistes Matt Hancock i Rory Stewart, que ahir va amenaçar Johnson d’establir un “Parlament alternatiu” si l’exalcalde de Londres el suspèn, com va dir, per evitar que bloquegi una sortida de la UE sense acord. Stewart va quedar setè amb 19 vots, contra tot pronòstic, i se situa com l’anti-Johnson.