Política

Torrent insta a recuperar la iniciativa política per construir “un país millor, més just i més lliure”

La Flama del Canigó arriba al Parlament per repartir la metxa que ha d’encendre les fogueres arreu del país

Òmnium reclama al PSOE que obri un procés de diàleg

El president del Parlament, Roger Torrent, ha instat aquest diumenge a “recuperar la iniciativa política” a Catalunya i a realitzar “propostes constructives” per construir un país “més just i més lliure”.

En la rebuda al Parlament de la Flama del Canigó, Torrent ha defensat que no n’hi ha prou amb “resistir” sinó que cal “recuperar la iniciativa política com a país”. “Cal avançar en un nou horitzó compartit per construir aquest país millor, més just i més lliure que tantes vegades hem anhelat”.

Torrent ha assegurat que la Flama del Canigó és el foc que “crema i sempre il·lumina l’horitzó de llibertat” i representa “l’anhel per assolir la llibertat, en quant a ciutadans i nació” .

El republicà ha recordat que la Flama del Canigó és un element que connecta directament amb les tradicions i els costums “que ens han precedit” amb la renovació de cada any que “emplaça” a renovar “el compromís amb allò que volem ser”.

En aquest sentit, ha subratllat que cal garantir que aquesta “flama de la llibertat” no s’apagui i “arribi a cada racó de Catalunya i abraci a tot el món, sense excepció”.

L’acte de rebuda de la Flama del Canigó ha tingut lloc aquest diumenge al Parlament de Catalunya. Cap a les dotze del migdia la Flama ha entrat a l’auditori de la mà d’un grup de nens i nenes i voluntaris d’Òmnium Cultural.

Durant l’acte, s’han llegit missatges del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, empresonats per l’1-O. La vicepresidenta d’Òmnium, Marina Llansana, ha estat l’encarregada de llegir una carta de Cuixart escrita des de la presó de Soto del Real, on assegura que la flama ha ensenyat “a trencar les barreres imposades per l’Estat”. Per Cuixart, “ni 612 dies de presó, ni 52 sessions de judici” el faran “renunciar a transformar la societat”. L’activista afegeix que “ni tan sols la sentència que pugui venir” ho aconseguirà. Per això, ha assegurat que continuarà treballant pels drets humans, i construint un “futur de justícia i llibertat amb la cultura al centre de tot”.

Llansana ha recordat que és el segon Sant Joan que Cuixart no pot presidir aquest acte, igual que Carme Forcadell, que si que ho va fer el 2017, quan era aleshores, presidenta del Parlament.

Forcadell ha escrit, també des de la presó, el manifest de la Flama 2019. L’expresidenta de la cambra ha demanat mantenir sempre encesa la Flama “com a símbol de democràcia” i com a “bandera de cultura i llibertat”. Segons ella, així es renova “la unitat de la llengua catalana” i també el compromís “amb la justícia, la pau i la llibertat”. “Sapigueu que passi el que passi, ens retrobarem en llibertat”, ha conclòs.

Després de l’acte, els assistents han sortit a la porta del Parlament i han repartit la Flama del Canigó en diferents fanalets que s’escamparan arreu del país per encendre les fogueres de Sant Joan aquest vespre. Enguany la flama arribarà a un total de 3.000 punts de Catalunya. També anirà cap a Brussel·les i a Ginebra per acostar-se a les ciutats on resideixen líders independentistes com l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i la secretària general d’ERC, Marta Rovira.

Una ballada de gegants ha tancat la celebració.

Crida al diàleg

En declaracions anteriors als periodistes, Marina Llansana, ha demanat al PSOE “que no miri cap a altre costat” davant d’una vulneració ’’tan flagrant’’ de drets fonamentals que fins i tot denuncien organitzacions internacionals com l’ONU o Amnistia Internacional.

La vicepresidenta d’Òmnium ha insistit reclamat a Pedro Sánchez que “no faci veure que no passa res”, sinó que “s’arremangui i iniciï un procés de diàleg” per “desencallar aquest situació”.

Llansana ha recordat que Cuixart defensa que “davant el dilema d’acatar lleis injustes o exercir drets fonamentals”, l’entitat sempre optarà per exercir drets fonamentals. Llansana, que ha augurat una sentència condemnatòria, ha afegit que “ho tornarem a fer”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia