El Suprem s’avé ara a consultar sobre la immunitat de Junqueras
Demana a les acusacions si ha de preguntar al TJUE quan s’obtenen privilegis d’eurodiputat
La resposta podria arribar després de la sentència per rebel·lió
El Tribunal Suprem s’esmena parcialment a si mateix en la causa d’Oriol Junqueras i els seus drets com a eurodiputat. El tribunal va comunicar ahir que s’avé a presentar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), com demana la defensa, per preguntar-li “l’abast dels privilegis i la immunitat a la UE” i la seva “incidència en la concessió del permís” sol·licitat per l’exvicepresident, en presó preventiva, per assistir a la Junta Electoral Central (JEC) i complimentar els tràmits per ser eurodiputat. El Suprem li va denegar el permís d’anar a jurar la Constitució, però ara demana a les parts si s’ha de consultar la seva immunitat al tribunal amb seu a Luxemburg.
En la providència d’ahir, el tribunal, presidit per Manuel Marchena, dona tres dies a la fiscalia, l’Advocacia de l’Estat, Vox i la defensa de Junqueras, exercida pel penalista Andreu van den Eynde, perquè raonin si s’ha de fer la consulta al TJUE i quina ha de ser la pregunta. La fiscalia ja va avançar que no calia la consulta perquè entenia que els privilegis i les immunitats —és a dir, que cal demanar permís del Parlament per investigar o detenir un eurodiputat si no és un delicte flagrant— s’obtenen en el ple de constitució, previst pel pròxim 2 de juliol, o quan el Parlament Europeu està actiu, amb les sessions.
El Suprem va denegar a Junqueras el permís per anar a jurar la Constitució i va argüir que per assumir la condició d’eurodiputat hi ha dues fases: la jura davant la JEC i anar a la constitució de l’Eurocambra, fet —sostenia— que reactiva el risc de fugida perquè “s’ha instal·lat la seu del govern de la República catalana a l’exili” a Brussel·les (Bèlgica), un error del Suprem, perquè la constitució del ple és a Estrasburg (Estat francès).
En la resolució d’ahir, el jutge Marchena deixa ben limitat que la consulta afectaria “la peça de situació personal” de Junqueras, en presó preventiva des del 2 de novembre de 2017, i, per tant, no deixaria en suspens la sentència contra els dotze independentistes catalans, acusats de rebel·lió, sedició, malversació de fons i desobediència, que es preveu per l’octubre. I, si finalment es consulta el TJUE, aquest no donaria cap resposta fins d’aquí a dos mesos, quan podria donar la raó a Junqueras, però com que la sentència ja seria ferma no serviria de res, perquè la condemna d’inhabilitació, a més de la de presó, tothom l’espera.