L’Iran insulta Trump i tanca la porta a la diplomàcia
El president Rouhani diu que la Casa Blanca és “mentalment retardada” i qualifica les sancions al líder suprem, Ali Khamenei, d’estúpides
Els EUA responen amb l’amenaça d’aniquilar part del país
L’Iran no té intenció de recular en la crisi amb els Estats Units. Les sancions anunciades dilluns contra el màxim líder religiós iranià, Ali Khamenei, han estat rebudes a Teheran amb burles i insults, i l’advertència que les amenaces nord-americanes no propicien una via cap a la resolució diplomàtica de les diferències. Al contrari: les insinuacions de conflicte bèl·lic tornen a estar sobre la taula.
El president iranià, Hassan Rouhani, va qualificar les mesures contra Khamenei d’“estúpides” i “intolerables”, imposades per una Casa Blanca “afectada per un retard mental” que aplica un doble joc d’accions punitives i crides al diàleg.
“Fa una crida al diàleg. Si està dient la veritat, per què alhora busca imposar sancions al nostre ministre d’Afers Estrangers?”, es va preguntar Rouhani remarcant la divergència d’anunciar futurs càstigs al cap de la diplomàcia del país, Muhammad Yavad Zarif, que hauria de ser la contrapart negociadora en un hipotètic establiment de contactes.
Trump no va dubtar a respondre “La molt ignorant i insultant declaració de l’Iran només demostra que no entenen la realitat”, va piular, tot assegurant que el pròxim atac a “qualsevol bé nord-americà” serà respost amb “una força enorme i imparable” que, fins i tot, podria dur a l’“erradicació” d’algunes àrees del país asiàtic.
L’escalada de la retòrica recorda, en certa manera, a la tensió verbal que fa un temps van protagonitzar els EUA i Corea del Nord. De fet, el líder nord-coreà, Kim Jong-un, també va insultar Trump anomenant-lo “senil” i “retardat”; mentre que el president dels EUA va prometre “foc i fúria” i “aniquilació total” a Pyongyang.
Si amb Kim s’hi ha reunit dues vegades, no sembla que el desenllaç serà el mateix aquí. “La paciència estratègica de Teheran no significa que tinguem por”, va aclarir Rouhani. “Fins ara hem tingut control”, hi va afegir.
Trump també va fer referència a la seva “compassió”, demostrada segons ell en el fre en l’últim moment de l’acció militar contra Teheran que estava preparada com a represàlia per haver abatut un dron.
No hi ha a l’horitzó cap sortida possible. Tot i que l’assessor en seguretat de Trump i antiiranià confés, John Bolton, va dir des d’Israel –on és de visita per parlar de l’amenaça iraniana– que els Estats Units “deixen la porta oberta a negociacions reals”, Teheran no vol sentir ni a parlar de possibles diàlegs mentre les amenaces i els càstigs dels EUA siguin sobre la taula. “Les infructuoses sancions al lideratge de l’Iran i el seu cap de la diplomàcia signifiquen el tancament permanent del camí de la diplomàcia amb una administració nord-americana frustrada”, va resumir Abbas Mousavi, portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers iranià.
El Consell de Seguretat de l’ONU va demandar als bàndols que apliquin el “màxim control i prenguin mesures i accions per reduir l’escalada i la tensió”, preocupat per com pot afectar aquesta situació la distribució de petroli mundial. Pel Consell de Seguretat, els recents atacs a petroliers són una “seriosa amenaça a la navegació marítima i al subministrament d’energia”, i també a la pau i la seguretat internacional.
El secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, va continuar la gira pels països aliats del golf Pèrsic per construir una coalició de països asiàtics i europeus per fer front a l’Iran. Una tasca complexa, especialment a Europa, que intenta mantenir viu el pacte nuclear signat el 2015, estripat per Trump fa un any i del qual l’Iran ja ha advertit que reduirà el compliment.