Política

Encaixada a Corea del Nord

Trump fa una simbòlica incursió en territori nord-coreà i es reuneix després a porta tancada amb Kim a la zona fronterera desmilitaritzada

El president nord-americà anuncia una represa del diàleg per a la desnuclearització

Donald Trump es va convertir, ahir, en el primer president dels EUA en exercici a trepitjar territori de Corea del Nord. El mandatari nord-americà va fer una breu incursió al país per encaixar la mà amb el líder nord-coreà, Kim Jong-un, amb qui es va reunir, posteriorment, en una històrica i improvisada cimera a la militaritzada frontera intercoreana, una entrevista que ha servit per reactivar les converses sobre la desnuclearització de la península, estancades des del febrer passat. Després de la trobada, Trump va assegurar que “les pròximes dues o tres setmanes, començaran a treballar els equips” i que al capdavant de la delegació nord-americana hi haurà el secretari d’Estat, Mike Pompeo, i l’enviat especial dels EUA per a Corea del Nord, Stephen Biegun. La cimera informal va tenir el suport del president sud-coreà, Moon Jae-in, una figura clau per fer de mediador en el procés de distensió.

L’escenari de la reunió va ser la línia divisòria que separa les dues Corees, tècnicament en guerra des de fa gairebé 70 anys. Tots dos van encaixar les mans i van intercanviar unes paraules: “M’alegro de tornar-lo a veure. No hauria imaginat mai trobar-lo aquí”, va dir un somrient Kim. “Un gran moment, un avenç immens”, va contestar Trump mentre feia un altre gest simbòlic en decidir travessar la línia de demarcació militar i trepitjar territori nord-coreà. “Aquest és un moment històric que pretén posar fi al conflicte a la península”, va explicar Kim, per qui Trump ha fet un gest “valent” que demostra “la seva voluntat d’eliminar tot el passat desafortunat i obrir un futur nou”. També el president nord-americà va tenir paraules encoratjadores: “Estan passant coses molt positives” a la península coreana arran de l’acostament entre Washington i Pyonyang iniciat l’any passat. “Ens hem reunit i ens agradem l’un a l’altre des del primer dia i això és el que importa”, hi va afegir.

Contra el pronòstic de la majoria d’analistes, que no van preveure més enllà d’un gest purament simbòlic i propagandístic, els dos presidents es van reunir durant gairebé una hora a porta tancada a la Casa de la Llibertat, al cantó sud de la frontera. L’inquilí de la Casa Blanca va destacar el bon resultat de la reunió, “molt consistent”, i va dir que “no hi ha pressa” per completar la desnuclearització de Corea del Nord. “Hem de mirar de fer-ho bé”, va advertir.

Moon Jae-in, que va acompanyar Trump a la frontera però que no va prendre part en la trobada a porta tancada, també va valorar la reunió a dues bandes i va agrair els esforços del president nord-americà per aconseguir la desnuclearització de la península.

Les converses entre Pyonyang i Washington estaven estancades des del fracàs de la seva anterior cimera, el febrer passat a Hanoi (Vietnam). En aquella ocasió, van aflorar les diferències sobre el model per desnuclearitzar Corea del Nord. A la capital vietnamita, Kim va defensar posar en marxa un procés gradual que anés acompanyat d’un progressiu aixecament de sancions. Però Washington va rebutjar de ple la proposta i va advertir que no suavitzarà les sancions mentre el règim de Pyongyang no elimini els seus programes nuclear, de míssils i d’armes químiques i biològiques.

La posició de Washington va portar Corea del Nord a endurir també el to i a reclamar als EUA que tornessin a la taula de negociació amb una postura més flexible. Mentrestant, va fer dues proves més de míssils.

“Vine a Washington”

Ahir, però, Trump va treure importància a aquests assajos, afirmant que es van llançar projectils de curt abast “que tots els països proven regularment”. Amb tot, va reiterar que, de moment, no s’aixecarà cap de les sancions que pesen sobre Pyonyang.

El president nord-americà va plantejar, fins i to,t a Kim visitar els EUA, cosa que fins ara no ha fet cap líder d’aquest estat asiàtic. “Li he dit: «Saps què? Quan sigui el moment adequat vine, i ens trobem allà», però encara ens queda camí per recórrer. Ja ho veurem”, va explicar Trump, sense especificar, però, la reacció de Kim a la seva invitació informal a visitar Washington.

Les pròximes dues o tres setmanes, començaran a treballar els equips [negociadors]
Donald Trump
PRESIDENT DELS EUA
Aquest és un moment històric que pretén posar fi al conflicte a la península [coreana]
Kim Jong-un
LÍDER DE COREA DEL NORD

Dels binocles d’Obama al pas decidit de Trump

Redacció

Més d’un president dels EUA ha viatjat fins a la línia que divideix la península coreana des del final de la guerra de Corea, el 1953. La majoria hi van anar per mostrar el seu suport a Corea del Sud. Els demòcrates Jimmy Carter i Bill Clinton van estar, a més, a Pyongyang, la capital nord-coreana, però només quan ja havien abandonat la Casa Blanca. Barack Obama va visitar la línia divisòria el 2012 vestint una caçadora d’aviador i portant uns binocles per mirar a l’altra banda de la zona desmilitaritzada. En canvi, Trump hi va anar, ahir, amb vestit i va creuar, decidit, la línia. La primera cimera entre l’actual inquilí de la Casa Blanca i Kim va tenir lloc el 2018 a Singapur, quan es van comprometre a la “completa desnuclearització” de la península coreana. El febrer passat, van repetir trobada, al Vietnam, però sense cap èxit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

El Constitucional planteja exculpar Griñán del delicte de malversació pel cas dels ERO

barcelona
parlament europeu

Le Pen i Salvini se sumen al nou grup d’extrema dreta d’Orbán

barcelona
Política

Els comuns criden a la “responsabilitat” de PSC i ERC per tancar un acord

barcelona
ESTAT FRANCÈS

Macron insta Attal a continuar com a primer ministre mentre es negocia el nou govern

BARCELONA
guerra a europa

Un atac massiu rus sobre ciutats ucraïneses deixa almenys vint morts

barcelona
guerra a europa

Orbán viatja per sorpresa a la Xina després de la polèmica visita a Rússia

barcelona
ESTAT FRANCÈS

La ultradreta de Le Pen i Bardella s'estavella contra el dic republicà

BARCELONA
REGNE UNIT

“Millori la nostra vida, Sir Keir”

Londres
Joan Tardà i Coma
Exportaveu al Congrés i conseller nacional d’ERC

“Cap dimissió pot emmascarar que cal conèixer la veritat”

Barcelona