Torra va admetre al TSJC haver desobeït l’ordre de la JEC de retirar el llaç groc
El president va denunciar que el requeriment era “il·legal” i provenia d’una autoritat no competent inferior a ell
Casals defensa davant del jutge la seva actuació per l’1-O
“Sí, vaig desobeir.” Sense subterfugis. El president de la Generalitat, Quim Torra, va admetre davant del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) que va desatendre l’ordre de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar la pancarta amb el llaç groc de suport als presos polítics i exiliats que penjava del balcó de la Generalitat en període preelectoral. “Sí, vaig desobeir, perquè jo em dec a un mandat superior de la ciutadania de defensa dels drets humans”, va afirmar el president, segons es pot escoltar en l’àudio de la seva declaració, efectuada el 15 de maig, difós ahir per TV3. Torra va assumir la responsabilitat última dels fets, es va emparar en la llibertat d’expressió i va denunciar una operació del PP i Ciutadans per portar-lo davant els tribunals i ser jutjat per desobediència. Argumenta que l’ordre de la JEC era imprecisa i “manifestament il·legal”, dictada per un òrgan no competent que no és una autoritat superior a ell. “Si s’hagués hagut de complir, implicava competències de les quals jo no disposava”, va afegir davant el tribunal. “Tot això ha estat un procediment amb ambigüitats que m’han produït una indefensió absoluta d’impossible compliment”, va afirmar Torra, que va insistir que si hagués arribat a complir l’ordre “absolutament nul·la i emesa per un tribunal incompetent” s’hauria situat “en risc de prevaricar”.
El president va fer col·locar damunt de la pancarta amb el llaç groc un altre cartell amb un llaç blanc amb el mateix missatge, “Llibertat presos polítics i exiliats” –en català i anglès–, fins que finalment, i seguint la recomanació del Síndic de Greuges, es va canviar per un altre que deia senzillament “Llibertat d’opinió i d’expressió”.
D’altra banda, el director de l’Oficina del President, Joan Ramon Casals, va defensar ahir davant del jutge que, com a alcalde de Molins de Rei, tenia l’obligació de facilitar el referèndum de l’1-O, perquè la votació no era delicte i emanava d’un mandat del Parlament. Casals, mà dreta de Torra, va declarar com a investigat davant del jutge de Sant Feliu de Llobregat que instrueix la querella per desobediència que la fiscalia va presentar contra ell per haver donat suport al referèndum quan era alcalde.