Òmnium es prepara per a la desobediència civil
Organitza unes jornades de formació a Barcelona com a punt de partida a una campanya els pròxims mesos
Formarà part de la resposta a la sentència
Òmnium Cultural situarà en els pròxims mesos la desobediència civil en el centre de les seves accions, a partir de la campanya Ho tornarem a fer, llançada ja fa unes setmanes –manllevant les paraules del seu president empresonat, Jordi Cuixart, davant el Tribunal Suprem–, però que té ahir i avui el seu tret de sortida oficial amb les jornades de formació que l’entitat ha programat a El Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona amb la participació de reconeguts activistes pels drets civils. “La solució al problema de l’obediència cega és la desobediència civil”, assenyalava en l’obertura, en presència del president, Quim Torra, el mateix Cuixart, en una carta llegida pel vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri, en què justificava les jornades per “formar-se” per “fer de la no-violència” la principal arma. “Instruir-nos és imprescindible perquè els poderosos saben com criminalitzar la protesta”, subratllava Cuixart, que feia una crida a la mobilització “constant, perseverant i plena de coratge”.
“Condemnar els presos polítics significa criminalitzar drets fonamentals, i si ho fan tenim l’obligació de tornar-los a exercir”, preconitzava Mauri, que indicava que el lema Ho tornarem a fer servirà de guia per a l’entitat “en els pròxims anys”. Precisament, dimecres vinent es presentarà un llibre amb aquest títol, que desgrana algunes reflexions de Cuixart durant el judici al voltant de la lluita pacífica per l’autodeterminació.
Les jornades, que avui tancarà Nora Cortiñas, cofundadora de Madres de Plaza de Mayo, són en tot cas el punt de partida d’un seguit d’iniciatives vinculades a la desobediència civil que Òmnium vol activar en els pròxims mesos, en col·laboració amb entitats com ara el Ciemen, Irídia, Justícia i Pau o En Peu de Pau. Un instrument que el professor, i vocal d’Òmnium, Xavier Antich, ahir defensava com a “legítim” per fer canviar “lleis considerades majoritàriament absurdes” i que han vist bloquejats tots els canals per reformar-se.
Consells i reflexions
En les ponències i els debats participen aquests dies activistes a favor de l’ecologisme, el feminisme o la cultura de la pau, entre d’altres, que exposen les seves experiències i consells. Al matí, per exemple, Pepe Beúnza, primer objector de consciència a la mili obligatòria, suggeria que el primer que ha de fer un moviment pacifista és “desarmar l’enemic” amb eines tan senzilles com ara l’humor, i el seu company de lluites Martí Olivella alertava que no es pot “frivolitzar” amb la desobediència civil perquè “és la bomba atòmica” de la mobilització no-violenta.
A la tarda, en una de les taules rodones amb activistes, l’exdiputat cupaire David Fernàndez va constatar que l’Estat “ha convertit l’exercici de drets fonamentals en un acte de desobediència en si mateix”, davant la qual cosa “no hi ha cap altra sortida que desobeir permanentment”. L’exregidora de Ciutat Vella Itziar González assenyalava com una de les debilitats del procés “no haver invertit prou infraestructures” a fomentar els grans debats. “Haver escoltat primer tothom és el que ens donarà legitimitat per desobeir”, insistia. La basca Mabel Cañada destacava que, davant una demanda popular, “són els governs els que han de canviar i no obligar que canviï el poble”.