Calella busca la rigorositat de la consulta comprovant a mà els vots anticipats

La plataforma no va poder donar els resultats finals diumenge per culpa d'un atac informàtic

Del total de vots recollits, 2.990 (18,9%), una tercera part, 855, van ser anticipats. Les dades provisionals facilitades quan encara quedaven per validar aquests sufragis donaven una clara victòria al «sí», amb un 93,63% dels vots. Pocs minuts abans de tancar-se els col·legis electorals, a les vuit del vespre, aquells municipis que treballaven amb el servidor de Decidim.cat van veure que els comptadors fallaven. «Segons ens van explicar els tècnics, els dos servidors disponibles actuaven amb un sistema mirall que validava les xifres cada deu minuts. Algú va accedir a un dels servidors i va posar el comptador a zero, i passats els deu minuts l'altre el va copiar», assenyala el portaveu de Calella Decideix, Xavier Ponsdomènech. Malgrat que en altres municipis afectats pel mateix problema es va optar per donar per bones les dades sense haver comprovat que no hi hagués duplicitat en els vots anticipats, l'entitat de Calella va decidir esperar a un segon escrutini fet a mà que es va fer ahir «per garantir màxima transparència en tot el procés».

«Hem treballat molt per dotar de seriositat i rigorositat la consulta, i per respecte a la gent que ens ha donat el seu suport anant a votar havíem de ser curosos», apunta Ponsdomènech. Ahir una quinzena de voluntaris es va reunir al local de l'entitat i van treballar amb un full de càlcul Excel on constaven tots els DNI dels votants de la consulta. Un per un anaven introduint els DNI dels vots anticipats, per assegurar-se que ningú no hagués votat dues vegades. Els vots validats es van introduir a l'urna, on posteriorment es va fer el recompte final. Dels 2.990 vots finals emesos, els afirmatius van ser 2.815 (94,1%), els negatius, 102 (3,4%); els blancs, 61 (2 %), i els nuls 12 (0,4%). En la comprovació es van detectar dos vots repetits

De fet, els problemes informàtics amb els servidors ja es van deixar notar tan bon punt es van obrir els col·legis, quan el sistema va començar a anar malament i es penjava. Arran d'aquesta situació, i mentre s'esperava una solució, els primers vots dels calellencs es van fer com si es tractés de vots anticipats. Una situació que també es va produir a Pineda i Santa Susanna.

Satisfacció general

Els representants de les plataformes del Maresme que diumenge van organitzar referèndums van fer una valoració molt semblant pel que fa al desenvolupament de la diada. Tot i que la participació general en aquesta tercera convocatòria ha baixat respecte a la del 28 de febrer, s'ha considerat que els nivells assolits han estat prou significatius. «Sense ressò mediàtic, amb pocs recursos i arribant allà on hem pogut, ens podem donar per satisfets», va comentar Jaume Aixalà, de Santa Susanna Decideix. La poca presència del vot jove i del vot immigrat també ha estat un dels punts més debatuts entre els organitzadors, segons recollia en declaracions a Ràdio Tordera un dels membres de Tordera Decideix, Josep Garcia. L'altre gran tema, sense fissures, és la clara victòria del «sí», que s'ha tornat a imposar sense problemes en una comarca hereva del moviment encetat el 13 de setembre del 2009 a Arenys de Munt. Els municipis amb un índex de participació més elevat –la comarca es va situar en un 15,7 per cent– van ser Teià, que va ocupar el primer lloc amb un 30,8 per cent, Sant Iscle de Vallalta, amb un 28,3 per cent, i Cabrera, amb un 27,3 per cent. El president de la plataforma de Teià, Isaac Compañó, va explicar que l'èxit de la participació era encara més gran si es té en compte que prop de 2.000 persones del cens no viuen habitualment al municipi. «Es podria dir que hi ha anat a votar la meitat del poble», va apuntar Compañó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.