Borrell veu perillar el càrrec a Europa per l’independentisme
Denuncia una “terrible campanya de desprestigi” que pot posar en dubte que el ratifiquin com a alt representant
El PSC es vanta d’haver dividit JxCat i ERC amb la seva política de pactes
El ministre d’Afers Exteriors en funcions, i nominat a ser alt representant de la UE en política exterior, Josep Borrell, va acusar ahir l’independentisme català de sotmetre la seva “humil persona” a una “terrible campanya de desprestigi” a Europa que confia que no posi en perill els propers dies els vots que necessita –dos terços del Consell Europeu, i la majoria de l’eurocambra en una votació conjunta amb la presidenta de la comissió i la resta de comissaris– per ser ratificat en el càrrec, arran del cas d’espionatge a les delegacions del govern a Londres, Berlín i Ginebra que s’ha batejat com a Borrellgate. “Els hauràs de convèncer per demostrar-los que no ets els que puguin pensar que ets, són gangues de l’ofici i s’ha de passar per aquí”, lamentava, en el discurs de clausura de l’escola d’estiu del PSC, després de recordar que també l’hauran de votar alguns que “manifestament” no són dels seus. Moments abans, a preguntes dels periodistes, el ministre havia atribuït a “opinions personals d’alguns diputats” les queixes sobre seguiments a parlamentaris, que fins i tot la vicepresidència de la cambra britànica ha animat a investigar. Borrell es feia el sorprès perquè segons ell es refereixen a informes sobre actes públics. “Quina classe d’espionatge vol que hi hagi en un acte que és públic? No em facin riure”, tancava.
En una llarga intervenció esquitxada en tot moment de desqualificacions a l’independentisme, Borrell es va vantar de la “magnífica negociació” del PSC per formar govern als ens municipals, que l’han situat en “posició estratègica” i de retruc ha provocat una “trencadissa del front independentista”, en al·lusió a la Diputació de Barcelona, que saluda com “un dels fets més importants de la vida catalana d’avui”. El ministre va acusar també el procés de “destrossar” la unitat del poble perquè només es dirigeix a “una part”. “S’ha de reconstruir una societat basada en un sol poble”, capgirava, una feina que segons ell ja ha fet i només pot continuar fent el PSC. “Que no em citin més exemples iugoslaus; tenim la tasca enorme de construir una identitat que tothom pugui compartir”, subratllava, una identitat que ha de passar segons ell per la pertinença a l’Estat i a la UE. En aquest sentit, acusava els independentistes de “convidar a marxar” els que no pensen com ells, i fins i tot lloava com a “veritables herois” els regidors del PSC a la Catalunya interior, que “hi posen la cara i sovint se la trenquen”.
El “perill” de la llengua
També el primer secretari, Miquel Iceta –va saludar especialment la regidora de Santa Coloma de Farners defenestrada del govern pactat amb JxCat a instàncies del president Torra– va reivindicar els resultats de l’últim cicle electoral, i més amb els acords assolits “amb tothom”. “El premi als pactes és per a nosaltres”, presumia, fet que segons ell demostra la “fermesa, flexibilitat i capacitat d’empatia” del partit. “Contra els blocs, transversalitat; contra el bloqueig, governs estables; contra el sectarisme, respecte institucional”, insistia. Iceta també tenia crítiques per a l’independentisme, que titllava d’excloent, i fins i tot, de ser l’única amenaça per a la llengua. “El català només té un perill, i és que el segrestin els independentistes”, etzibava, mentre apostava perquè sigui “una llengua estimada, i no temuda i imposada”.
El líder socialista, que el tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, està “convençut” que tornarà a dur el PSC al govern del país, va apostar per “preparar el canvi” a Catalunya i obrir “una nova etapa” amb un executiu “cohesionat i que tingui clares les prioritats”. “Amb la seva política d’acords, el PSC ha demostrat que som capaços de superar la divisió i la crispació. Qui no ho hagi entès encara no serà capaç d’oferir una alternativa i un projecte integrador per al conjunt de Catalunya”, cloïa Collboni.
Precisament ahir, en una entrevista a El Periódico, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, exigia més “empatia” al conjunt del sobiranisme, i recordava que qualsevol solució ha de passar pel diàleg, “també amb el PSC”.
Neguen que vulguin repetir les eleccions estatals
Tant Borrell com Iceta van negar que el PSOE faci la viu-viu en les converses per formar govern a l’Estat amb Unides Podem a fi de tornar a les urnes. “Que ningú es pensi que estem jugant a repetir eleccions perquè ens puguin anar bé”, afirmava el ministre, que insistia que Sánchez vol un govern “com més aviat millor”. Borrell, que creu que hi continuarà havent ministres catalans, recordava que no hi ha alternativa al PSOE i instava la resta a permetre la governabilitat, si bé bromejava que el PSC, “molt hàbil” en els pactes a Catalunya, ja els podria donar “un cop de mà”.
Iceta criticava la “broma” que els de Pablo Iglesias facin una consulta “sobre un acord que no se sap quin és”. Per ell, cal “anar amb compte” a usar mecanismes democràtics com aquest, per garantir que “són realment de participació i no per referendar el que ja ha decidit la direcció”. De fet, dirigents dels liles com l’andalusa Teresa Rodríguez o el madrileny Ramón Espinar han criticat durament el plantejament de la consulta, i ja han indicat que no hi votaran. “Tensar la situació fins a la convocatòria de noves eleccions seria un dels majors errors d’una esquerra que ja n’ha comès massa”, piulava el republicà Gabriel Rufián.