Bayo insta a aclarir el 17-A per esvair els dubtes
Admet que els informes del CNI publicats són posteriors als fets, però reitera que l’organisme seguia els terroristes
Carlos Enrique Bayo, el periodista de Público que ha informat de la relació entre els serveis secrets del CNI i el cervell dels atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils, va admetre ahir a la comissió d’investigació del Parlament que els informes que ha publicat del CNI estan elaborats després dels atemptats, però reitera que inclouen dades que només es poden obtenir d’un seguiment anterior i demana que s’investigui oficialment el cas en comptes de criticar la seva feina. Davant el fet que els portaveus de Ciutadans, el PSC, Catalunya en Comú i la CUP van insinuar que la informació de Público semblava basar-se més en conjectures que en proves, tal com li han retret periodistes d’altres mitjans, Bayo va reiterar els fets que, segons ell, mostren que el CNI feia una seguiment de la cèl·lula terrorista i de l’imam de Ripoll i cervell dels atemptats, Abdelbaki Es Satty.
Bayo va admetre ahir que la seva informació es basa en fragments de diversos informes elaborats pel CNI força després dels atemptats. Aquesta és una de les principals ombres de dubte que retreuen a les seves informacions. Segons aquesta hipòtesi, seria després dels atemptats quan el CNI aconseguiria tota la informació dels moviments que havien fet membres de la cèl·lula a partir de la reconstrucció de trucades i la geolocalització.
Bayo reitera que en els informes s’identifiquen els noms falsos amb què van adquirir targetes SIM de mòbil a França i les van activar abans de travessar la frontera el 15 d’agost del 2017, dos dies abans dels atemptats. Segons ell, la compra de targetes amb un nom fals no es pot saber a posteriori si no has fet un seguiment previ de les persones. “Com es pot dir que una persona talla les paraules en una conversa telefònica si no s’ha escoltat aquesta conversa?”, es va preguntar, a més, el periodista en relació amb la frase d’un fragment publicat d’un informe en què els agents secrets explicarien aquest comportament d’un dels autors materials dels atemptats a l’hora de comunicar-se amb un altre membre de la cèl·lula. “I com saben que van pagar en efectiu?”, hi afegeix també Bayo, que sosté que aquests integrants de la cèl·lula, que eren adolescents de Ripoll que no tenien antecedents, van ser vigilats pels serveis secrets per França i Suïssa. Per reforçar la seva posició, Bayo va afirmar que el CNI no té els mòbils dels autors materials dels atemptats perquè els van recuperar els Mossos, que es limiten a lliurar-los al jutge, i és aquest qui encarrega a tècnics informàtics que en facin un buidatge: “El CNI no cita dels mòbils sinó que ho sabia anteriorment. El contingut [dels informes] indica que moltes dades no procedeixen de fonts d’intel·ligència estrangera ni dels mòbils.”
Bayo, que va refermar que és una “aberració” veure en els fets una conspiració del CNI, sí que va reiterar que hi va haver un “error evident”. També va reafirmar que la fitxa d’Es Satty com a confident dels serveis secrets no es va esborrar fins a l’endemà dels atemptats: “No són conscients que havia mort a l’explosió d’Alcanar el dia 16.” Per això no van avisar els cossos policials, defensa. Bayo afirma que el CNI agafa Es Satty com a confident quan surt de la presó de Castelló sabent que és un gihadista radical, no se l’expulsa amb informes d’arrelament que el jutge té en compte per damunt dels informes d’Institucions Penitenciàries sobre la seva radicalització. Quan arriba a Ripoll com a imam, els seus antecedents han desaparegut: “Que algú m’ho expliqui.”