CiU i el PP s'alien a Llavaneres i aproven usar el padró per denunciar immigrants irregulars

L'alcalde matisa que la proposta s'estudiarà bé abans d'aplicar-la, però defensa que l'únic que fan és «complir la llei»

El PP ha aconseguit tirar endavant la seva proposta sobre la immigració en el que durant molts anys havia estat un dels seus feus. La moció aprovada deixa clar que l'Ajuntament comunicarà a la direcció general de la Policia la situació d'estada il·legal de les persones estrangeres empadronades o reclamarà que l'Estat procedeixi a la sol·licitud permanent d'aquestes dades. L'alcalde de Llavaneres, però, va admetre que abans d'aplicar-ho s'estudiarà molt bé. «No negarem l'empadronament a ningú però exigim el compliment estricte del que diu la llei d'estrangeria», va afegir-hi. Un dels arguments que tant el batlle com la regidora del PP, Susana Clerici, que va recordar el seu origen immigrant, van fer servir per justificar la necessitat de prendre mesures com aquesta és la retallada de 30 milions d'euros que ha fet l'Estat en polítiques d'acollida i d'integració.

L'intent no va convèncer la resta de grups de l'oposició –ERC, el PSC, Gent de Llavaneres i SOS Llavaneres–, que van oposar-se en bloc a una proposta «vergonyosa» i que crearà «alarma social» entre el col·lectiu nouvingut. Especialment contundent va ser el regidor de Gent de Llavaneres, Joan Rubal, que va lamentar que l'Ajuntament, en lloc de treballar per la integració, assumeixi un paper de delator que no li correspon. «No tenir papers no és cap delicte», va recordar Rubal, que considera que la proposta abocarà el col·lectiu d'immigrants «cap a la marginalitat».

Per part del PSC, Carme Bastida, a banda de criticar que la proposta és un atac a la convivència, va recordar que atempta contra la llei de protecció de dades i que un ajuntament ni pot ni ha de dir a la policia qui resideix i qui no al municipi.

ERC, finalment, va lamentar que Llavaneres s'hagi convertit en el primer municipi del Maresme on s'aprova la moció del PP. «Sense cap conflicte, ara el que aconseguim és que la gent dubti abans d'empadronar-se i que es creï una alarma social que no existeix», va dir el republicà Joan Mora.

Aquesta va ser només la segona part d'un debat tens i encès que havia obert CiU, una estona abans, amb la presentació d'una altra moció polèmica. Si bé inicialment es volia donar suport a les polítiques d'immigració adoptades per l'Ajuntament de Vic, després es va descafeïnar suprimint dels acords qualsevol al·lusió explícita al municipi d'Osona. L'objectiu era aconseguir la complicitat del PP i el seu vot favorable. En aquest sentit, Clerici va defensar que tot i no compartir les maneres de fer d'aquest ajuntament, la proposta dels nacionalistes mantenia «l'esperit» de la que uns minuts més tard presentaria.

Com la del PP, la de CiU tampoc va rebre elogis de la resta de grups municipals, sinó tot el contrari, ja que van qualificar-la de «xenòfoba», de «rància» i de fomentar la por entre els immigrants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Memòria democràtica

Troben una sola de cautxú al refugi antiaeri de la Sagrera

Barcelona
Política

Acord ERC-PSC per canviar l’alcalde dels Pallaresos

Els Pallaresos
judicial

L’Audiència amnistia Alay i arxiva la causa pel viatge a Nova Caledònia

barcelona
Política

Nou pas endavant a Sabadell per transformar el Museu del Gas en el del tèxtil

Sabadell
política

Marlaska es mostra “convençut” que hi haurà un “acord de progrés” per investir Illa

barcelona
GUERRA A GAZA

Israel sospesa la resposta a l'atac als Alts del Golan

BARCELONA
tribunals

El Tribunal de Comptes s’hi atreveix i és el primer a dur l’amnistia al TJUE

barcelona

Vuit infermeres gironines opten als premis del Consejo General de Enfermeria

GIRONA
política

Darrers documents en les hores clau per a un preacord entre el PSC i ERC per investir Illa

barcelona