Johnson reclama un nou pacte amb la UE
Esdevé primer ministre britànic després de ser investit per la reina en una breu audiència
Afirma que el país estarà a punt per marxar sense acord si Brussel·les rebutja la seva proposta
Boris Johnson es va convertir ahir oficialment en el nou primer ministre després ser investit per la reina Elisabet II al palau de Buckingham en una breu audiència. Una estona abans havia presentat la seva renúncia Theresa May. Johnson s’hauria de convertir en el primer ministre que va treure el Regne Unit de la Unió Europea (UE). Tindrà 99 dies per fer-ho.
El relleu es va consumar a Downing Street. Davant de centenars de periodistes de tot arreu, des del faristol situat uns metres davant del número 10, May va pronunciar les últimes paraules al costat del seu marit. “Els seus èxits [els de Johnson] seran els nostres èxits com a país, i espero que siguin molts”, va dir, preparant el terreny per al seu successor.
L’anècdota de la jornada es va produir quan un dels manifestants a l’altre costat de la tanca va cridar: “Aturi el Brexit!” May va mirar el seu marit i li va dir de broma: “No he estat jo, Philip.” May no ha pogut implementar el Brexit en tres anys.
Johnson va arribar una hora més tard, després de ser nomenat per la reina. Va sortir del vehicle oficial amb energia i determinació i va dir el que tothom esperava, que trauria el país de la UE abans del 31 d’octubre. “Aquest país s’ha convertit en un presoner de les velles discussions del 2016”, va afirmar Johnson. I va enviar un missatge als seus detractors: “Els dubitatius, els fatalistes, els pessimistes estan equivocats. La gent que aposta contra el Regne Unit perdrà perquè restaurarem la confiança en la nostra democràcia.” “Sortirem de la UE el 31 d’octubre sense excuses i signarem un nou acord, un acord millor que ens permeti maximitzar les oportunitats del Brexit”, va prometre. Espera fer-ho “sense controls a la frontera irlandesa i sense l’antidemocràtica salvaguarda”. També va explicar que estarien preparats per si Brussel·les refusa negociar i es veuen forçats a marxar de manera abrupta. “No oblideu que en el cas del Brexit sense acord tindrem el lubricant extra dels 45.000 milions d’euros”, va etzibar recordant l’amenaça de no pagar la factura de sortida.
Sovint Johnson es col·locava de puntetes davant del faristol, no perquè no hi arribés, sinó que era com si validés les seves paraules, acompanyades d’enèrgics moviments amb les mans. Asseguts a terra, els presentadors de les notícies britàniques prenent notes. En un lateral, escoltant atentament, hi havia els membres del seu equip a Downing Street. Entre ells, Carrie Symonds, la companya de Johnson, 24 anys més jove, amb qui manté una agitada relació. Symonds no era al seu costat com el marit de May. Johnson encara no s’ha separat de la seva dona, amb qui fa 25 anys que està casat. La pregunta que es fa tothom és si Symonds viurà a Downing Street.
“Estic convençut que en 99 dies ho aconseguirem [el nou acord] perquè els britànics estan farts d’esperar, és hora d’actuar.” En acabar el discurs, Johnson va entrar per primer cop a la seva nova residència. Amb prou feines es va deixar fotografiar uns segons davant de la porta, com si tingués pressa per entrar.
LES FRASES
Un gabinet ‘brexiter’ modern i divers
S’espera que entre avui i demà Boris Johnson nomeni el seu gabinet. Segons el seu equip, aquest serà “modern, divers i d’unitat”. Hi haurà molta presència de dones i diversitat racial. S’espera que promogui el ministre de l’Interior –Sajid Javid–, que torni l’exministra Priti Patel i que s’hi incorpori el seu estret aliat Alok Sharma. Tots ells descendents d’immigrants. També serà un gabinet eminentment brexiter. Els euroescèptics ocuparan els càrrecs més importants. Ni tan sols haurà de fer purga d’europeistes perquè la majoria han dimitit o s’han fet a un costat abans que els fes fora. La seva intenció és crear un gabinet de dues velocitats amb una part treballant per garantir el Brexit a curt termini i l’altra centrada en els objectius del país a curt i llarg termini.