Itàlia criminalitza per llei la protesta i la solidaritat
El govern aprova mesures contra les ONG que salven vides al Mediterrani i que limiten el dret a la manifestació
Inspirant-se en l’executiu espanyol, apuja les multes contra les naus de rescat fins al milió d’euros
“Expressem forta preocupació pel decret Seguretat 2, fill del clima d’odi fomentat a consciència en els darrers mesos.” Així presentava Amnistia Internacional (AI) Itàlia ahir el comunicat de resposta a l’ampliació del decret sobre immigració i seguretat aprovat pel govern del país transalpí. Més enllà de les normes concretes, per AI caldria posar l’èmfasi en l’objectiu de la nova llei: “Limitar i descoratjar la societat civil de lluitar pels drets de tots.” L’Acnur, l’agència de l’ONU pels refugiats, comparteix l’alarma, així com les organitzacions en favor dels drets humans. La Unió Europea, per ara, calla.
El govern de coalició grillino-leghista va aprovar fa poc un decret llei anomenat Decret Seguretat, que criminalitza la solidaritat de les ONG de rescat i la protesta dels ciutadans. Ara, però, els 5 Estrelles i la Lliga han aprovat una extensió del decret que endureix les mesures i dona més poder al ministre de l’Interior, és a dir, Matteo Salvini. A partir d’ara, serà ell, i no pas el ministre de les Infraestructures, qui podrà “limitar o prohibir l’ingrés, el trànsit o l’estada de naus en el mar territorial”. Serà possible, si Salvini ho considera oportú “per motius de seguretat”, confiscar i destruir les naus de les ONG que no respectin les normes del ministre. Pels capitans que, com va fer l’alemanya Carola Rackete, forcin el bloqueig, l’arrest serà immediat. I una altra novetat: les multes milionàries a les ONG, inspirades en el govern de Pedro Sánchez. Inicialment, el Decret Seguretat (aprovat el 15 de juny) establia multes de 10.000 a 50.000 euros.
A Itàlia es consideraven suficients fins que, pocs dies després, l’executiu de Sánchez va fer saber que l’Estat espanyol multaria les ONG amb fins amb 900.000 euros. Els dos vice-primers ministres, Salvini i el grillino Luigi di Maio, no van voler ser menys i van redactar una esmena: ara les multes a Itàlia contra les ONG de rescat que desobeeixin passen a ser de 250.000 a 1 milió d’euros.
El decret també limitarà el dret a manifestació. S’endureixen les penes per als qui es manifestin en llocs públics portant cascos o “altres objectes que dificultin la identificació de la persona”, una definició molt ambigua que podria incloure gorres o mocadors. Per a aquests manifestants hi haurà penes de presó de dos a tres anys i multes de fins a 6.000 euros.
El decret forneix màniga ampla per reprimir els manifestants. Hi haurà penes de presó de fins a quatre anys per als qui “llancin o utilitzin il·legítimament petards, bengales o, en general, objectes que puguin suposar un perill per als presents”, a criteri de la policia. Qui sigui considerat “un perill per a les coses”, és a dir, qui faci desperfectes, podrà ser condemnat a dos anys de reclusió. També augmenten les penes per a qui “ofengui o amenaci” les forces de l’ordre o es resisteixi a l’autoritat.
L’oposició de centreesquerra considera que Itàlia “ara serà més insegura” mentre que Salvini, hiperbòlic i cofoi, considera el decret “un regal per a Itàlia i per al món sencer”.
Salvini: s’aferma la figura del cabdill
El grillino-leghista es pot definir sense embuts el govern de Salvini. Els grillini, irrellevants i condescendents, l’han cobert sempre. L’agost passat va deixar deu dies al mig del mar, ferits, 177 nàufrags rescatats per la nau Diciotti. La justícia va acusar Salvini de segrest de persones i abús de poder. Els grillini van dir que haurien actuat igual i van blindar el leghista al Senat perquè s’escapolís de ser processat. Per si fer de claca de Salvini no fos prou, ara, amb un decret fet a mida, li donen encara més poder. Que es transformarà en protagonisme mediàtic i, quan sigui l’hora, en més vots cap a la Lliga. L’elector prefereix l’original a les imitacions.
Hipocresia socialista