Cop de porta de Sánchez a la reunió amb Cuixart
Les cambres de comerç demanen al president espanyol que formi govern
Fidel a la seva estratègia d’ignorar l’única força que li pot donar la investidura abans de la data límit del 23 de setembre, Unides Podem, Pedro Sánchez continua amb una roda de contactes amb entitats socials que no tenen cap escó al Congrés i no admet esmenes a l’agenda. Després de la primera reunió amb associacions feministes i de continuar amb col·lectius ecologistes, Joan Baldoví (Compromís) i ahir amb el sector educatiu, Sánchez es va enrocar en l’agenda que dissenya ell i va donar un cop de porta a la petició per carta de Jordi Cuixart, que li demanava una trobada com a líder –en presó preventiva– d’una entitat com Òmnium, amb 175.000 socis. “No té connexió amb la roda de contactes amb agents socials que estem portant a terme”, refusava la ministra portaveu, Isabel Celaá.
En la gira que protagonitza des de dijous per pressionar Pablo Iglesias sense parlar amb ell, Sánchez era criticat el primer dia per l’Assemblea Feminista de Madrid –vetada– pel fet de buscar sigles “molt afins al PSOE”, com lamentava Justa Montero.
El clam per l’exclusió el va entonar ahir Òmnium. “Si Sánchez creu en el diàleg faria bé d’acceptar aquest oferiment i escoltar el que Òmnium Cultural li vol explicar”, afirmava el vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri. “Si algú de debò fa bandera del diàleg i no ho fa per pur màrqueting electoral, hauria de voler-se reunir amb una de les entitats més importants i significatives no només de Catalunya sinó d’arreu de l’Estat. No trobarà Sánchez una altra entitat amb més de 175.000 socis amb qui reunir-se”, advertia Mauri.
Després d’una obertura al País Valencià amb una visita a Baldoví i Mònica Oltra –vicepresidenta de Ximo Puig en un govern de coalició als antípodes del govern en solitari que vol copiar de Portugal– i la promesa de tenir un nou finançament d’aquí a vuit mesos, el líder del PSOE viatjarà a Bilbao el 19 d’agost a buscar el sí del PNB. Des de la investidura fallida del 25 de juliol, la coalició ha mort, segons el PSOE.
El flirteig amb el País Valencià i el País Basc xoca amb la desídia de buscar in situ suports a Catalunya. Dels 42 escons d’Unides Podem, set són d’En Comú Podem, però els de Jaume Asens no reben cap flirteig com el de Baldoví. “O em quedo amb el 100% del poder tenint el 29% de vots i el 35% d’escons o porto Espanya a eleccions de nou. Aquest segueix sent –parlant clar– l’ultimàtum/amenaça de Sánchez. Tota la resta són adorns o relat, com es diu ara”, avisa Pablo Echenique (Unides Podem).
Les cambres de comerç de Catalunya, al seu torn, consideren “imprescindible” que Sánchez formi govern “de forma immediata” i afronti els reptes polítics i econòmics, i alerten que l’ajornament o la repetició d’eleccions són “alternatives greument perjudicials”. “El suport dels partits catalans haurà d’implicar un diàleg renovat entre el govern de l’Estat i la Generalitat enfocat a solucionar el conflicte polític actual”, assenyalen les cambres.