Política

Crida de Vergés a una unitat “que doni resposta al 80%”

La consellera de Salut demana en l’estrena de l’UCE “persistir en l’objectiu” i lamenta les “cartetes” de l’Estat per dir-li que gasti menys

El rector critica ERC i JxCat per haver dut el procés “a un carreró sense sortida”

La consellera de Salut, Alba Vergés, es va afegir ahir a les veus que reclamen com a resposta a la “probable sentència condemnatòria” del judici a l’1-O una unitat estratègica que, això sí, “doni resposta al 80% de la societat” que està d’acord que Catalunya té dret a decidir el seu futur, “i no només als independentistes”. Així ho va reclamar en l’acte inaugural de la Universitat Catalana d’Estiu, a Prada, en què va exigir al govern mateix i al país “estar a l’altura de les circumstàncies”, i va fer una crida a “persistir en l’objectiu final”, davant els qui amb la repressió volen que l’independentisme cedeixi. “Hem de fer que els sigui impossible apagar la flama, que és el que estan buscant”, resumia. En aquest sentit, Vergés va recordar els presos i exiliats polítics, per als quals va exigir l’absolució “com a única sentència possible”. Mentrestant, “paguen un preu alt”, però amb la seva persistència “donen arguments a la nostra lluita justa i legítima per posar l’Estat davant del mirall”.

La consellera, d’altra banda, va voler posar en relleu la tasca de recuperació de les institucions de les urpes del 155, i la gestió del dia a dia “en un context polític molt complicat”. És en aquest context que va lamentar que el govern espanyol li enviés un requeriment fa unes setmanes, a ella i al vicepresident Pere Aragonès, per avisar el govern que gastava massa en salut. “No és treballar per a tothom enviar cartetes per dir que tenim massa despesa sanitària o farmacèutica”, etzibava, i recordava que és molt fàcil advertir “quan no tenen cap responsabilitat” en els serveis socials, ja que l’única que es guarden “és la clau de la caixa”. “Aquest sistema ens constreny i no ens deixa avançar”, concloïa. Per cert, després que al principi de l’acte es guardés un minut de silenci i es llegís un manifest per reclamar que s’esbrini la veritat sobre els atacs del 17-A, Vergés s’afegia al clam, perquè, segons ella, “hi continua havent molts interrogants oberts”.

Abans que parlés la consellera, el president de l’equip rector de l’UCE, Jordi Casassas, havia estat molt crític amb la situació del procés sobiranista i la desorientació dels responsables polítics, ja que després d’haver-se viscut “com una gran il·lusió col·lectiva” els últims anys, ara “han proliferat petits Lenins arreu disposats a dir-nos què fer”. Casassas carregava contra el “desori comunicacional” i el “col·lapse estratègic de ca l’ample” que s’han instal·lat en la política catalana, i tenia retrets durs “per als d’ampliar la base [en al·lusió a ERC] i JxCat, que han arribat a un carreró sense sortida”. El rector ho atribuïa tot a “l’imperi de la tàctica”, però evitava valorar alternatives “per respecte a la presó i l’exili”, i presentava l’UCE d’enguany com una oportunitat per avaluar la situació des d’una “perspectiva històrica” de 50 anys, malgrat que, lamentava, persisteix la “precarietat endèmica de recursos”.

La Cambra: “Millor sols”

La lliçó inaugural va anar a càrrec del vicepresident de la Cambra de Comerç de Barcelona, Pere Barrios, que va recordar que el mercat català “és el món”, per la qual cosa l’empresariat ja no pensa tant en clau estatal, i va reivindicar que l’entitat “no pot defugir” entrar en el debat per defensar els interessos de les empreses. Barrios es va afegir a les crides a la unitat per “buscar solucions i veure quin camí cal prendre”, tot i que en tot cas ja avançava la seva posició: “Sabem que ens gestionarem millor sols que des de fora.”

Mobilització estudiantil postsentència

La diputada d’ERC al Congrés Marta Rosique va suggerir ahir que la resposta a la sentència de l’1-O podria incloure una “mobilització estudiantil”, que ja va ser “punta de llança” per al referèndum. Matisava, això sí, que la resposta ha de ser “tan massiva com sigui possible”, i també que cal “dotar-la de contingut i estratègia”. “Si no, ens passaran per sobre”, advertia en una jornada de la Fundació Irla a l’UCE sobre el protagonisme de les dones joves a les institucions. La diputada al Parlament Rut Ribas subratllava que les dones joves “no han de deixar cap espai orfe”, ni a les institucions ni al teixit associatiu, mentre que Carme Gomila, tinenta de batllia de Manacor, reclamava “marcar l’agenda per deixar de normalitzar certes actituds”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.