Política

La fiscalia alemanya accepta la denúncia contra Borrell

Veu indicis de delicte en els fets d’espionatge denunciats per la delegada de la Generalitat a Berlín, Marie Kapretz

La decisió obre el camí per investigar els seguiments

La Fiscalia General Federal d’Alemanya ha acceptat la denúncia contra Josep Borrell per espionatge que va ser presentada a finals de juliol per la delegada del govern català, Marie Kapretz.

Segons va avançar ahir a la nit Nació Digital, la fiscalia alemanya ha vist indicis de delicte en l’espionatge ordenat pel Ministeri d’Exteriors espanyol a les delegacions catalanes. L’acceptació de la denúncia és, doncs, el primer pas per a la posterior investigació dels fets denunciats per Kapretz.

A diferència del ministeri fiscal espanyol, la Fiscalia General Federal d’Alemanya té competències per posar en marxa aquest tipus de procediments i pot estudiar –en el lloc del jutge– els delictes greus que afecten la seguretat interior i exterior de l’estat, entre ells el terrorisme i l’espionatge.

Els 31 de juliol passat, la delegada del govern català a Berlín va interposar la denúncia a títol personal pel seguiment que haurien fets els serveis secrets espanyols de la seva activitat privada i del seu correu electrònic quan va ser destituïda en aplicació del 155 i ja no tenia cap càrrec a la Generalitat.

En la deníncia, Marie Kapretz, que en aquell moment ja havia tornar a ser restituïda en el càrrec de delegada, feia constar els informes de les ambaixades d’Espanya a Alemanya, el Regne Unit i Suïssa des d’on s’hauria fet un seguiment a les activitats de les delegacions. Aquests documents van sortir a la llum després que el ministre d’Exteriors en funcions, Josep Borrell, els fes arribar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sol·licitant el tancament de les delegacions del govern. En la documentació registrada en el TSJC hi havia les comunicacions de les ambaixades on constava l’activitat dels delegats de la Generalitat , tant els contactes i reunions com l’activitat a les xarxes socials.

A la seva denúncia, Marie Kapretz hi va fer constar que li havien espiat el seu correu electrònic i que havia estat sotmesa a seguiments, tota vegada que en un dels informes es fa constar l’hora exacta de la seva entrada a la roda de premsa protagonitzat per Puigdemont a Berlín el 7 d’abril del 2018, un seguiment que, segons els seus advocats, podria haver vulnerat l’article 99 del Codi Penal alemany, que criminalitza que els serveis secrets “d’una potència estrangera” facin una “acció d’intel·ligència contra la República Federal Alemanya”. Enmig de la polèmica, Josep Borrell va negar que s’hagués portat a terme cap mena d’espionatge contra els delegats catalans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona