Trump promet a Johnson un acord comercial ràpid i ampli després del Brexit
El president nord-americà i el primer ministre britànic exhibeixen sintonia en la seva primera trobada oficial durant la cimera del G7 a Biarritz
Johnson assegura que l’accés al sistema de salut britànic quedaria fora de l’acord
El president dels Estats Units, Donald Trump, ha promès aquest diumenge un acord bilateral de comerç “bastant ràpid” i d’ampli abast al primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, quan el seu país abandoni la Unió Europea (UE).
En la seva primera reunió des que Johnson va assumir al càrrec, els dos dirigents polítics han mostrat una clara sintonia personal. Sobretot pel costat del nord-americà, que va mantenir diferències amb l’ex-primera ministra Theresa May. Avui Trump no ha estalviat elogis per al qui ha estat definit com el “Trump britànic”, tant pel seu esvalotat cabell ros com pel seu llenguatge i maneres populistes.
Johnson “és l’home adequat per culminar el Brexit”, ha afirmat de forma emfàtica Trump en unes breus declaracions durant un esmorzar de treball. El magnat novaiorquès ha insistit que el seu “amic” Johnson serà “un fantàstic primer ministre”.
Tots dos han parlat sobretot de l’acord comercial entre els seus països, que tots dos governs volen començar a negociar el més aviat possible quan es consumi la sortida britànica de la UE, prevista per al 31 d’octubre.
El president nord-americà ha promès que l’acord arribarà “bastant ràpid”, ja que “no preveiem cap problema”. “Estem treballant en un acord comercial molt ampli i crec que tirarà endavant”, ha dit.
Per Trump, que sempre ha mostrat el seu suport al Brexit, una vegada els britànics surtin del bloc europeu “no tindran l’obstacle, l’ancora al voltant del turmell” que, segons ell, suposa la pertinença a la UE.
De la seva banda, Johnson ha augurat que “tindrem un acord fantàstic una vegada solucionem alguns obstacles”.
L’objectiu de totes dues parts és que el futur acord potenciï el comerç bilateral, però qualsevol millora en la balança comercial en favor de qualsevol costat serà a costa de l’altre.
El 2018, el comerç bilateral de productes i serveis va llançar un superàvit de 18.900 milions de dòlars en favor d’Estats Units, segons dades oficials de Washington.
Johnson ha indicat l’interès de Londres a entrar en el cabotatge marítim nord-americà, un mercat fins ara tancat als europeus.
En declaracions prèvies, el primer ministre ha dit que buscarà de Washington un millor accés al seu mercat d’una àmplia gamma de productes britànics, des de vagons de ferrocarril fins a plats de dutxa, que actualment tenen accés limitat al mercat nord-americà.
Johnson ha anticipat que “hi haurà converses dures” amb Washington, però ha ressaltat que hi ha “enormes oportunitats per al Regne Unit al mercat nord-americà” que actualment el seu país no pot aprofitar.
Un aspecte políticament molt delicat en el Regne Unit és que Washington pugui exigir a Londres l’obertura del seu sistema públic de sanitat (NHS) a empreses privades nord-americanes, però Johnson ha dit que tant ell com Trump ho han descartat. “Hi ha una unanimitat completa sobre això”, ha assegurat.
Les dues delegacions han emès un comunicat conjunt en el qual destaquen la “relació especial” que mantenen històricament Londres i Washington, especialment en seguretat i defensa, i posen en valor que el Brexit ofereix “moltes oportunitats per aprofundir la seva relació econòmica i comercial”.
Washington i Londres han anunciat la creació d’un grup de treball d’alt nivell per començar a elaborar idees sobre l’increment de la cooperació econòmica entre els dos països.
La proximitat de la data del 31 d’octubre i l’intent del nou govern de Johnson de reobrir la negociació amb la UE, cosa que rebutgen els responsables comunitaris, han convertit el Brexit en un dels punts clau de la cimera del G7 que se celebra a Biarritz.
En unes declaracions a la BBC, Johnson ha admès que aconseguir un acord de sortida és encara “incert” i ha assenyalat que l’important és estar preparat per a la possibilitat que no s’aconsegueixi.
Preguntat sobre si l’acord comercial amb EUA podria estar tancat en un any, el primer ministre ha reconegut que ho veu “ajustat”, ja que els nord-americans són uns “tipus durs” a l’hora de negociar.