Vuitanta entitats sobiranistes reclamen al Consell de Drets Humans de l'ONU que renyi l'Estat perquè vulnera el dret a decidir

Una vuitantena d'entitats sobiranistes faran arribar avui al president del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, l'ambaixador belga Alex van Meeuwen –natural de Valònia–, una carta que recull «el conflicte català amb Espanya». La iniciativa coincideix amb l'avaluació a què se sotmetrà l'Estat espanyol sobre el respecte dels drets humans en el marc de l'anomenat Examen Periòdic Universal de les Nacions Unides que s'obre avui a Ginebra. Les entitats, que han convocat una concentració dissabte en aquesta ciutat davant la seu de l'organisme a Europa, denuncien que l'Estat incompleix els pactes internacionals de l'ONU, que inclouen el dret a l'autodeterminació. «Si l'actitud impugnable del govern espanyol en relació amb un dret tan bàsic fos examinada pel Consell de Drets Humans, aquest es veuria obligat a exigir al regne d'Espanya que sigui fidel no tan sols als postulats de l'ONU sinó també als seus compromisos», afirma la carta, signada pel portaveu dels Deumil.cat, Enric Canela; el president del Ciemen, Aureli Argemí, i l'exconseller Agustí Bassols, en representació de Sobirania i Justícia. La missiva també recorda que gairebé 500.000 persones ja han participat en les consultes sobre la independència de Catalunya i rememora la marxa del Tren de les Nacions a Ginebra el 1984.

Ginebra, 8 de maig

Passat un quart de segle, els catalans tornen a ser cridats a concentrar-se a Ginebra per reclamar un estat propi, seguint la línia marcada per la manifestació de Brussel·les del 7 de març del 2009. Finalment, la protesta no serà estrictament una manifestació, sinó una concentració a la plaça de les Nacions, d'acord amb les autoritats suïsses i perquè dissabte es corre una marató a la ciutat i no és possible «creuar el pont», el lema que els Deumil.cat havien triat per a la convocatòria. En qualsevol cas, la cita és a les onze del matí i constarà d'un acte festiu i reivindicatiu amb manifestacions de la cultura tradicional i popular catalanes, la lectura i l'entrega simbòlica de la carta a un funcionari de l'ONU i del discurs de Pau Casals a Nova York.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.