Política

El Tribunal Suprem revisa les condemnes d’Altsasu

La fiscalia insisteix a imputar als joves un “atac ideològic” contra la Guàrdia Civil per la seva “fidelitat a Espanya i al rei”

Les defenses de les vuit persones empresonades denuncien penes “desproporcionades”

Davant d’una sala plena de gom a gom, el Tribunal Suprem va començar a examinar ahir els recursos contra les penes imposades als joves d’Altsasu, condemnats a entre 2 i 13 anys de presó per l’Audiencia Nacional per haver agredit dos guàrdies civils i les seves parelles durant una baralla en un bar d’aquesta localitat navarresa, l’octubre del 2016.

El tribunal, presidit pel jutge Andrés Martínez-Arrieta, no havia d’entrar en el debat de si els vuit acusats van incórrer o no en un delicte de terrorisme, ja que l’Audiencia va descartar que l’agressió tingués aquesta finalitat o que es pogués vincular amb l’estratègia d’ETA. La fiscalia, per contra, sempre els va imputar aquest delicte, fins al punt de demanar-los entre 12 i 62 anys de presó. Durant la vista d’ahir, el fiscal va reclamar al Suprem que desestimi els recursos presentats pels condemnats tot insistint que el que va passar a Altsasu va ser un “atac ideològic”. L’Audiencia va condemnar els joves pels delictes d’atemptat a agents de l’autoritat, lesions, desordres públics i amenaces i va aplicar els agreujants d’abús de superioritat i d’odi en considerar provat que van actuar per animadversió a la Guàrdia Civil i per motius ideològics. “La Guàrdia Civil és una institució de l’Estat, que assumeix els valors constitucionals, fidel a Espanya, al rei i al poble espanyol. Uns valors que poden ser objecte d’atac. I els fets provats en la sentència deixen clar que l’atac es va fer perquè les víctimes eren guàrdies civils”, va declarar ahir, durant la seva intervenció, el fiscal Álvaro Redondo. Per la seva banda, les defenses dels vuit joves –Iñaki Abad, Jokin Unamuno, Ohian Arnanz, Jon Ander Cob, Julen Goicoechea, Aratz Urrizola, Adur Ramírez i Ainara Urkijo– van denunciar la “desproporció” de les penes en relació amb les lesions que van rebre els guàrdies civils i les seves parelles i en van demanar la rebaixa o l’absolució.

Representants de Podem, el PNB, ERC, JxCat i Bildu, i també familiars i amics, es van congregar ahir al matí davant del Suprem per solidaritzar-se amb els reclusos.

Des de Podem, Enrique Santiago va instar l’alt tribunal a demostrar “mesura i sensibilitat” per aplicar lleis amb “la deguda proporcionalitat” i “corregir aquesta injustícia”.

“Muntatge policial”

En la mateixa línia, Marta Rosique, d’ERC, va denunciar el “clar muntatge policial i atac mediàtic” que ha representat aquest cas. “Això ho trobem dia a dia, amb artistes que són reprimits per la justícia, amb polítics que defensen la democràcia i amb joves que són perseguits per una simple baralla de bar. És una clara vulneració dels nostres drets”, hi va afegir la representant republicana.

També Joseba Agirretxea, del PNB, va qualificar d’“injusta” la causa i va fer seves les paraules de l’expresidenta navarresa Uxue Barkos quan va afirmar que “es decideixen sentències prenent com a base el codi postal”. “Creiem que això és, precisament, el que està passant en aquest cas”, va subratllar el polític basc abans de reclamar proporcionalitat i justícia davant d’un fet que considera que es va acabar polititzant.

LES FRASES

Els fets provats [...] deixen clar que l’atac es va fer perquè les víctimes eren guàrdies civils
Álvaro Redondo
FISCAL DEL CAS ALTSASU
Ho trobem dia a dia: artistes, polítics i joves perseguits per una simple baralla de bar
Marta Rosique
DIPUTADA D’ERC
Es decideixen sentències prenent com a base el codi postal
Uxue Barkos
EXPRESIDENTA DE NAVARRA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.