Política

El jutge rebutja investigar la vinculació de l’imam amb el CNI

El magistrat de l’Audiencia Nacional comparteix amb el fiscal que les proves demanades “excedeixen” la investigació als tres processats del 17-A

L’advocat del pare d’una víctima hi presentarà recurs

El jutge de l’Audiencia Nacional que investiga els atemptats terroristes del 17 i 18 d’agost a Barcelona i Cambrils ha rebutjat investigar la suposada vinculació de l’imam de Ripoll, considerat presumpte cervell dels atacs, amb el CNI, com sol·licitava una acusació particular arran de la informació de Público.

El titular del jutjat central d’instrucció número 4 de l’Audiencia Nacional, José Luis Calama, conclou que no procedeix practicar les diligències d’investigació sol·licitades per Francisco Javier Martínez, pare d’en Xavi, el menor de 3 anys mort en l’atropellament de la Rambla, i li proposa que ho sol·liciti com a prova en el judici, com permet la llei. L’advocat de Martínez, Jaume Alonso-Cuevillas, va informar a EFE que recorrerà la decisió del jutge de no practicar les diligències sol·licitades, entre les quals figura la prova testifical dels agents policials que es van entrevistar amb l’imam de Ripoll entre el 2012 i el 2014, quan va estar a la presó a Castelló per delictes relacionats amb el tràfic de drogues.

En la resolució, de dimecres, el magistrat fa “íntegrament” seus els arguments de la fiscalia, que es va oposar a indagar la relació de l’imam Abdelbaki es-Satty amb professionals del CNI, amb l’argument que això “excedia” l’àmbit d’investigació de la causa dels atemptats i que no s’havia posat de manifest cap indici que apuntés a aquests vincles.

En el seu escrit, reproduït pel jutge, la fiscalia raona també que els moviments de la cèl·lula, formada per un grup de joves de Ripoll, s’han anat “recomponent amb la informació obtinguda de la cooperació internacional” i de l’anàlisi dels correus i telèfons recuperats. Fins i tot, detalla que va ser infructuosa la investigació feta a un compte electrònic ([email protected]) amb contrasenya anotada en un paper i trobat entre les runes de la casa d’Alcanar després de l’explosió.

La fiscalia insisteix que les possibles vinculacions de la cèl·lula amb el terrorisme gihadista ja han estat investigades pels Mossos d’Esquadra, en unes indagacions que, destaca l’escrit del ministeri públic, s’han dut a terme “amb rigor i esforç” per determinar la responsabilitat criminal dels processats i de “terceres persones” que haguessin pogut col·laborar amb ells.

Entre les diligències rebutjades, figura la declaració del sotsdirector general d’Institucions Penitenciàries, una indagació que la fiscalia creu “innecessària”, atès que ja consta la seva resposta sobre les entrevistes policials realitzades a l’imam de Ripoll, en quatre ocasions, entre els anys 2012 i 2014, a la presó. La fiscalia també es va oposar a la declaració d’aquests agents, en entendre que les seves entrevistes amb l’imam s’emmarcaven en la labor d’investigació dels cossos i forces de seguretat “en la comesa que els és encomanada en la prevenció de delictes greus” i van tenir lloc en un període temporal (fa sis anys) en què no consta que s’hagués format el grup que va atemptar a Catalunya el 2017.

LA FRASE

No procedeix la pràctica d’aquestes diligències, que la part pot tornar a demanar per al judici
José Luis Calama
magistrat de l’audiencia nacional


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.