Interior mostra to de fermesa
Miquel Buch condemna de manera rotunda els aldarulls, que atribueix a grups de “provocadors”, i fa una defensa tancada dels Mossos
Malgrat les crítiques d’excessos, la policia catalana intervindrà com fins ara, si cal amb gas pebre
El conseller descarta la dimissió
Davant les imatges de càrregues policials expeditives enmig d’uns carrers de Barcelona plens de barricades en flames, el Departament d’Interior de la Generalitat va voler donar ahir un missatge granític de fermesa. En episodis d’aldarulls com els ja descrits i viscuts, els Mossos d’Esquadra no només continuaran intervenint com ara, sinó que ho faran utilitzant “tots els instruments que tenen a mà”, com per exemple el gas pebre, per intentar restablir l’ordre públic. Amb aquest raonament, el màxim responsable polític del cos, Miquel Buch, va voler evitar suspicàcies sobre una suposada equidistància del govern respecte als incidents registrats durant les protestes de caràcter independentista. Alhora també tanca files amb la policia catalana en un moment en què algunes de les seves actuacions han estat criticades, i amb duresa, pel fet de ser considerades excessives entre veus dels mateixos partits de l’executiu. I, en consonància amb tot plegat, Buch no es planteja dimitir, almenys per ara.
El d’ahir va ser un dia que va clarejar agitat per al govern de Quim Torra. La nit anterior, la capital catalana havia estat escenari d’una batalla campal entre grups d’incontrolats i els Mossos. Això va propiciar una reunió a Palau en què, a banda del president de la Generalitat, van participar el vicepresident, Pere Aragonès; les conselleres de la Presidència, Meritxell Budó, i de Justícia, Ester Capella; el mateix Miquel Buch, i el secretari general del seu departament, Brauli Duart. Segons va explicar el titular d’Interior hores més tard, durant la trobada es va fer l’avaluació d’uns incidents que van causar uns 250 focs i més de 200 ferits. “La valoració que fem és que la violència és intolerable, per als veïns i veïnes i per als mateixos militants independentistes”, va manifestar Buch, que també va revelar que en les protestes de dimarts a la nit s’havia detectat la presència de “provocadors” violents, que va demanar que siguin “aïllats” en les mobilitzacions que hagin de venir. No va voler detallar, però, res més, com ara si aquests esvalotadors estan identificats o vinculats als CDR, però va vaticinar que també participarien en la concentració que, una estona més tard, es faria a la Gran Via, on també va donar per descomptat que es produirien desordres. No anava gaire desencaminat. En tot moment, però, Buch va voler remarcar “el caràcter cívic i no violent” que han tingut les mobilitzacions de l’independentisme en els últims anys, tot i que se’l va veure incòmode quan se li va preguntar si feia aquesta mateixa consideració respecte a l’ocupació de l’aeroport del Prat. No va venir a dir que sí, però tampoc que no.
Reunió a Palau
Malgrat que el conseller també va assegurar que la reunió a Palau s’havia desenvolupat en un clima sense estridències, altres fonts assenyalen que va ser més aviat tensa, ja que alguns consellers d’ERC haurien retret la contundència aplicada pels Mossos en alguns moments de la nit. També es va trobar a faltar una condemna explícita, ja d’entrada, dels incidents per part de Presidència.
Entrada la nit, i amb aldarulls encesos a Barcelona, Tarragona i Lleida, el president Quim Torra va emetre un missatge per televisió per fer una crida a la calma i no caure en “provocacions”. “Això s’ha d’aturar ara mateix”, va afirmar. El president va exposar que “l’1 d’octubre vam derrotar l’Estat sense destrossar res. L’independentisme construeix, no destrossa, no va contra ningú, va a favor de tots”.
Enmig de tot aquest brogit, una eventual dimissió del conseller va ser una elucubració que va acabar d’arrodonir la jornada. “La tasca del titular d’Interior sempre està subjecta a peticions de dimissió, forma part de la normalitat del càrrec. Ara estic concentrat, però, a garantir l’ordre públic i el dret a manifestar-se. Ja tindrem temps de fer les valoracions i donar les explicacions corresponents”, va ser la seva resposta per tallar d’arrel les fabulacions. La direcció del PDeCAT va donar ordres de no erosionar la figura de Buch.
En una compareixença a la seu del departament, i després que alguns sindicats haguessin alçat la veu pel fet de no sentir-se emparats per la direcció del cos, el conseller va voler fer una defensa tancada i sense fissures de la tasca de la policia catalana, de qui va dir que continuarà actuant quan es produeixin situacions tenses com ara llançament d’objectes als agents o el trencament d’un cordó preventiu. “No defugirem la nostra responsabilitat de garantir la seguretat ciutadana”, va manifestar, però alhora va recordar que per principi totes les operacions es revisen per si hi ha accions que no s’ajusten als protocols, per aleshores corregir-les. Un dels casos que ja tenen sobre la taula són unes imatges on furgonetes dels antidisturbis practiquen la tècnica del carrusel, que consisteix a anar a tota velocitat cap als manifestants per dispersar-los i que, en principi, ja no és reglamentària. La intervenció més contundent, però, va ser la que va fer el recentment nomenat nou director general dels Mossos, Pere Ferrer, que va defensar que, en el marc del dispositiu coordinat entre diferents cossos que s’està duent a terme aquests dies, la Policía Nacional continuï llançant pilotes de goma, encara que el seu ús a Catalunya estigui prohibit pel Parlament. “Tots els cossos policials han de disposar de totes les eines que tenen a l’abast per afrontar la situació que tenim davant”, va manifestar Ferrer, que també va ser rotund quan va afirmar que, si els Mossos s’hi veuen empesos, també faran servir el gas pebre. Per reforçar el dispositiu, l’Estat enviarà més agents del CNP a Catalunya els pròxims dies.
D’altra banda, quatre dels sis detinguts dimarts a Barcelona durant els aldarulls, són a presó, segons va informar ahir el col·lectiu d’advocats Alerta Solidària..
LES FRASES
LA XIFRA
Fins a 250 contenidors reduïts a cendres
L’Ajuntament de Barcelona ha valorat en 320.000 euros el cost dels 250 contenidors que es van cremar en els aldarulls de dimarts a la nit a Barcelona. A aquesta suma s’hi haurà d’afegir el cost de les neteges suplementàries que s’han dut a terme i el d’asfaltatge dels carrers, i que els serveis tècnics municipals encara no han valorat. El regidor de Presidència, Jordi Martí, va fer aquesta valoració després d’una reunió de la junta de portaveus del consistori on “tots els grups, de manera unànime, han fet una crida a la calma i a la tranquil·litat...” “Fets com els de dimarts hem de demanar que no es tornin a produir”, va dir. En total, els aldarulls que es van produir en diferents punts de Catalunya van acabar amb 31 detinguts i 57 mossos d’esquadra ferits. Hi ha 14 arrestats a Tarragona, nou a Lleida, sis a Barcelona, un a Sabadell i un més a l’Ametlla del Vallès. Les detencions es van produir per motius diversos, com ara desordres públics o atemptat a agents de l’autoritat. La Policía Nacional, per la seva banda, comptabilitza 18 agents ferits.