Política

Els alcaldes fan pinya amb Torra amb “hi tornarem!”

Un total de 850 representants del món local acudeixen al Palau de la Generalitat per mostrar el rebuig a la sentència als líders del procés

Crida al diàleg i solidaritat amb els afectats pels aiguats

Per tercera vegada des que el procés independentista es va posar en marxa, una amplíssima majoria dels alcaldes i alcaldesses de Catalunya van convertir ahir el Palau de la Generalitat en la caixa de ressonància del clam de llibertat. Un total de 850 màxims representants del poder local es van aplegar a la seu del govern de Catalunya per manifestar el seu rebuig a la sentència contra els líders polítics del procés i, a la vegada, per fer costat al president de la Generalitat, Quim Torra, que va comminar els alcaldes a no defallir i a seguir-lo en el seu propòsit de fer un segon referèndum d’independència, en un nou exercici del dret a decidir. “Hi tornarem, ho tornarem a fer, tossudament”, va proclamar Torra des del cor de la galeria gòtica del Palau de la Generalitat, envoltat dels batlles que lluïen les vares que els identifiquen com a primers governants dels seus respectius municipis.

El president es va mostrar molt determinat en el seu discurs, i amb to de fermesa i discurs desafiant va assegurar que “ni la repressió, ni les amenaces del 155, ni els requeriments del Tribunal Constitucional” faran variar el seu propòsit de tornar a fer possible l’exercici del dret a l’autodeterminació. “El compromís amb el dret a decidir no té camí de retorn”, va proclamar Quim Torra.

Torra va ressaltar que, després de la sentència del Tribunal Suprem, el moviment independentista ha tornat a “prendre la iniciativa”, i que davant aquesta nova conjuntura que ara s’obre, amb una protesta transversal al carrer, s’ha de seguir “sempre endavant”, deixant al marge “la dinàmica de la queixa”.

El parlament de Quim Torra va cloure un acte que havia obert el vicepresident, Per Aragonès, que amb un discurs menys decidit que el del president va fer una crida als alcaldes a empènyer per fer realitat el diàleg tantes vegades reclamat des de la Generalitat al govern central. Fer realitat el diàleg, va dir Aragonès, i també “fer inevitable” un nou referèndum. El màxim responsable de les finances de la Generalitat va agrair als alcaldes el seu suport: “Gràcies per no retrocedir –els va dir –, gràcies per ser-hi sempre”, va emfatitzar.

El gruix de l’acte va consistir en la lectura de la moció que molts ajuntaments catalans estan aprovant aquests dies, com a resposta a la condemna als líders del procés. Van llegir diversos fragments del text, diverses alcaldesses i alcaldes. També va prendre la paraula el president de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Cervera, que es va mostrar molt crític amb l’actuació dels Mossos d’Esquadra i va demanar que es revisin les actuacions dutes a terme. Cervera va tenir unes paraules de record pels municipis afectats per les pluges de dimarts.

L’acte d’ahir es va celebrar al pati central, on desemboca l’escalinata gòtica del palau. Tota l’escala, i la galeria superior, era plena dels alcaldes que lluïen les seves vares. L’acte es va acabar amb Els segadors i els crits de llibertat que van ressonar durant minuts per cloure amb un sonor aplaudiment.

LA FRASE

Ni la repressió, ni les amenaces del 155, ni els requeriments del Tribunal Constitucional
Quim Torra
President de la generalitat

El conseller Buch i l’alcaldessa Colau, absències

L’acte solemne d’ahir va tenir dues absències de nivell. Per un costat hi va faltar l’alcaldessa Ada Colau, tot i que el ple que dirigeix havia aprovat el dia abans, a l’altre costat de la plaça de Sant Jaume, una moció de rebuig i condemna a la sentència del Tribunal Suprem i de suport al dret a l’autodeterminació. La moció havia estat impulsada pels grups independentistes, d’ERC i JxCat, que ahir van desplaçar a la Generalitat els seus dos màxims representants, Ernest Maragall i Elsa Artadi, respectivament.

L’altre gran absent de la jornada va ser el conseller d’Interior, Miquel Buch, centre aquests dies de moltes crítiques, per l’actuació dels Mossos, crítiques de les quals tampoc va escapar ahir. Fonts de la conselleria van explicar que l’absència de Buch es va deure a una reunió que el conseller tenia a aquella mateixa hora per acabar de coordinar el dispositiu policial de cara a les manifestacions d’ahir. Absentant-se de Palau, Buch no va poder sentir la intervenció de l’alcalde de Monistrol de Calders, Ramon Vancells (CUP), que va assegurar sentir-se “avergonyit” per l’actuació dels Mossos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia