Cues per autoinculpar-se
Centenars de persones col·lapsen els jutjats per dir que també hi eren l’1-O
El TSJC limita a 25 les denúncies diàries fora de Barcelona
A Girona, l’inici de jornada es viu amb tensió
Els jutjats no ho van posar fàcil, perquè el dispositiu habilitat va limitar el nombre de participants establint quotes o alentint el tràmit, però els ciutadans van respondre. “Em vaig trencar el peu i no puc estar gaire estona dreta; per això porto una cadira plegable. Estaré fent cua les hores que calgui”, deixava clar a primera hora del matí l’Imma Clarà, de 63 anys, una dels centenars de persones que ahir van encetar la campanya d’autoinculpacions impulsada per Òmnium. Els que van poder –molts ho tornaran a intentar avui– van presentar als jutjats d’instrucció de guàrdia d’una de les quatre capitals de demarcació un escrit en què exposaven que havien participat en les protestes del 20 de setembre i en el referèndum de l’1 d’octubre i que, per tant, es declaraven també culpables dels fets jutjats pel Tribunal Suprem.
Ahir al matí, gairebé 10.000 persones ja s’havien descarregat del web d’Òmnium el formulari per autoinculpar-se. El TSJC va informar ahir que 188 ho havien fet a Barcelona. Un centenar més s’hi va quedar a les portes, ja que el jutjat de guàrdia tancava a les 14 hores.
Els primers a presentar autoinculpacions van ser, ja fa mesos, un grup del col·lectiu Avis i Àvies per la Llibertat de Reus, però la fiscalia les va denegar el maig passat.
“Soc aquí per dir als companys presos que no estan sols: o anem tots a la presó o ningú.” Així justificava la seva participació en la campanya l’Ignasi Hosta, que després de presentar la seva denúncia es queixava de la lentitud dels tràmits. “Aquí a la Ciutat de la Justícia m’ha acompanyat en tot moment un guàrdia de seguretat que m’avisava que no el pagaven per córrer i després m’ha atès una persona molt amable, però que estava sola. Que tot plegat suposi entre 4 i 5 minuts per persona és una forma descarada de boicot”, denunciava. Al seu costat, veus indignades li donaven la raó i asseguraven que el dispositiu muntat pretenia ser “dissuasiu”.
Entrada barrada
Llargues cues es van formar davant de tots els jutjats que donaven el tret de sortida a la campanya. La màxima tensió es va viure a Girona. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha fixat que als jutjats de guàrdia de fora de Barcelona només es podran tramitar fins a 25 autoinculpacions al dia perquè es puguin atendre la resta d’incidències. Argumentant que complien amb la ràtio, a Girona els Mossos d’Esquadra van barrar el pas a un grup de 150 persones que volien entrar al jutjat i adherir-se a la campanya. Els cossos de seguretat els van empènyer fora, van tancar la porta amb clau i van mobilitzar els antidisturbis, tot i que després d’una mediació entre representants dels impulsors de la protesta, Mossos i deganat, es va permetre l’entrada, l’un rere l’altre, dels que volien –i van poder– presentar la denúncia.
A la capital catalana no es van establir quotes perquè hi ha quatre jutjats de guàrdia i no un com a la resta de localitats, però els que entraven per la porta del mig de les dependències de la Gran Via també ho havien de fer d’un en un. N’havia de sortir un perquè n’hi pogués entrar un altre. Hi havia un accés reservat als treballadors i un altre per als ciutadans que tenien una citació judicial, però tota la resta de tràmits havien de passar per la llarga cua creada per la campanya d’Òmnium. “Això és per la independència”, explicava una senyora a una noia desconsolada que només volia entregar una baixa mèdica per acreditar que no podria formar part de la mesa electoral de les properes eleccions espanyoles. “Vaig venir divendres i com que hi havia cua vaig marxar, i ara em trobo això, que és moltíssima, moltíssima més gent que aquell dia!”, exclamava.
Els primers a presentar els papers que certificaven la seva participació activa en els fets jutjats pel Suprem van ser a Barcelona Pepe Beúnza, primer objector de consciència polític de l’Estat espanyol, i Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium, que van ser fortament ovacionats. Tot i les cues, les ràtios i els entrebancs, Mauri va animar tots els ciutadans a participar en la campanya d’autoinculpacions i convertir-la en la “més massiva de la història de Catalunya”. “Si a ells els han condemnat a penes de 9 a 13 anys de presó, els gairebé 2,5 milions de persones que vam votar l’1 d’octubre i els que ens vam manifestar pacíficament el 20 de setembre també hauríem de ser condemnats.”
“Si han decidit que el judicial sigui un dels camps de batalla pels drets i les llibertats, també hi serem”, va reblar Mauri. Hi estan d’acord els centenars de persones que a Girona, Tarragona, Lleida i Barcelona ahir van tornar a sortir al carrer, aquest cop davant dels jutjats, entre les quals hi havia cares conegudes, com la cuinera Ada Parellada i els actors Carme Sansa, Pep Planas i Pep Cruz. A la capital catalana, a mig matí, els últims de la cua són tres amics de mitjana edat. “Hi entren d’un en un?”, es desmoralitzava Joan Rull, de 59 anys, però de seguida remuntava. “Ho fan expressament, però no passa res; de fet, el que ens caracteritza ja és això: la paciència i la persistència.” Entre el suport que rebran els presos, hi haurà el dels 34 diputats del grup de JxCat al Parlament, que s’autoinculparà, segons van anunciar ahir la seva candidata al Congrés dels Diputats, Laura Borràs, i el seu portaveu al Parlament, Eduard Pujol. JxCat farà extensiva la inculpació als seus càrrecs electes en les pròximes setmanes.