Política

Crítica eslovena al càstig als presos polítics

Un grup de 40 intel·lectuals eslovens, inclòs l’expresident Milan Kucan, denuncien la sentència

La condemna del Tribunal Suprem als presos polítics catalans ha despertat algunes reaccions internacionals, que assenyalen la politització de la justícia a l’Estat espanyol. Ha estat contundent la resposta crítica d’un grup de 40 intel·lectuals i personalitats d’Eslovènia, inclòs l’expresident Milan Kucan, que han redactat una carta per reprovar públicament la condemna emesa pel Suprem. El document parla de penes “draconianes” i exposa que la repressió judicial contra l’independentisme “lesiona seriosament els fonaments del sistema de valors europeu”. La carta exposa que “la llibertat d’expressió i associació, incloses en un referèndum com un dels fòrums democràtics més amplis i legítims, són llibertats que el Tribunal Suprem espanyol ha negat en la seva sentència”.

El document està signat per representants polítics i socials d’Eslovènia, com ara l’exministre d’Afers Estrangers Ivo Vajgl; Draga Bencina, exambaixadora; Ivo Bizjak, exministre de l’Interior; Milan Brglez, politòleg i membre del Parlament Europeu; Boris Cavazza, actor de teatre i cinema; Ivo Daneu, exjugador de bàsquet i exentrenador; Uros Lajovic, director d’orquestra i professor a la Facultat de Música de Viena i a l’Acadèmia de Música de Zagreb; Zdenka Cebasek Travnik, exdefensora dels Drets Humans, o Peter Ceferin, advocat defensor dels albanesos a Kosova.

“Tenir presos polítics en un territori de la UE és una vergonya! És inacceptable que els nostres conciutadans europeus siguin castigats simplement perquè lluiten pels seus drets individuals i col·lectius a través de mitjans democràtics sense violència!”, denuncia la carta, que nega que el conflicte entra Espanya i Catalunya sigui “un assumpte intern”.

LA FRASE

Tenir presos polítics en un territori de la Unió Europea és una vergonya!
Fragment del document del Comitè de Suport als Presos Polítics


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.