Política

ERC i JxCat apunten al PSOE i l’acusen d’immobilisme

Junqueras titlla Sánchez de “frívol, aïllat i autoritari”

Puigdemont l’acusa també de “supremacisme polític”

El PSOE continua sent objecte de les mirades i crítiques dels dos partits independentistes majoritaris, JxCat i ERC, en aquests primers dies de campanya. El president a l’exili, Carles Puigdemont, i tant el vicepresident, Pere Aragonès, com el líder republicà, Oriol Junqueras, li retreuen certes dosis d’immobilisme després que el president en funcions, Pedro Sánchez, es negui una vegada i una altra a dialogar amb Torra sobre l’autodeterminació. “Cal decidir entre donar suport al projecte immobilista del PSOE o a una ERC que defensa una república amb drets, llibertats i igualtat d’oportunitats entre els ciutadans”, manifestava ahir Aragonès. Junqueras era encara més dur i en una carta li recordava: “No seria president sense nosaltres.” També l’acusava d’“autoritari, frívol, desorientat i aïllat” i li avança que “el seu temps s’acaba”.

Paral·lelament, el líder de JxCat rebutjava “cap lliçó d’autocrítica” del PSOE, al qual acusava de “supremacisme polític” per la repetició electoral i la seva incapacitat de pactar i parlar “amb les diferents opcions polítiques”. “Li costa entendre que hi ha vida més enllà del PSOE”, li va recriminar en una atenció als mitjans a Waterloo després de reunir-se amb els caps de llista de Junts per Catalunya en les eleccions del 10-N.

Com en els comicis de l’abril, la campanya va tornar a tenir una parada al municipi belga on resideix el líder de JxCat. Des de Bèlgica va rebutjar les “lliçons d’autocrítica” dels socialistes en una rèplica a les seves exigències a l’independentisme. Puigdemont va assegurar que el catalanisme fa anys que fa autocrítica: “Qui ho ignori ha estat desconnectat de la realitat.”

Puigdemont va insistir ahir a marcar diferencies amb els republicans i es va comprometre a no regalar els seus vots “a canvi de res”. Els republicans contraposaven l’immobilisme de Sánchez a la seva aposta per una “república de drets i llibertats”. Tots dos partits mantenen les seves reivindicacions d’autodeterminació i amnistia, tot i que continuen sense detallar com hi pensen arribar més enllà de les peticions de diàleg.

D’altra banda, la visita de Felip VI també va ser objecte ahir de les crítiques dels dos partits independentistes. El gironí va reptar el rei a aprofitar la seva visita per fer també autocrítica sobre el seu discurs del 3-O. JxCat va prometre ahir que mostraran el seu “desacord al costat de la gent” per la presència del monarca a Catalunya en campanya.

ERC, més prudent, tornava a assenyalar el PSOE. “Porten el Borbó a Barcelona, que representa la continuïtat institucional d’aquella dictadura que va reinstaurar la monarquia a Espanya”, va afirmar el coordinador nacional d’ERC. Aragonès reclamava ahir als catalans que utilitzin les urnes per “donar una resposta contundent a la sentència vergonyosa i venjativa que ha condemnat els líders del procés. El PP aprofitava per demanar que el govern espanyol i el president en funcions apliqui a Catalunya la Ley de Seguridad Nacional.

Per la seva banda, el líder del PSC, Miquel Iceta, advertia els votants sobre ERC i posava en qüestió l’aposta dels republicans per la moderació perquè, assegura, en moments transcendents els republicans sempre acaben prenent decisions dràstiques: “Són llops amb pell de xai; cura, cura, cura”, va exclamar. “Tots serem jutjats pels nostres actes i no pel que diem”, subratllava Iceta, durant un acte de campanya dels socialistes a Sant Joan Despí, on justificava els seus recels sobre la moderació d’ERC tot recordant quan el 2017 els republicans pressionaven Puigdemont per declarar la independència en comptes de convocar eleccions.

Som radicalment moderats, sensats, demòcrates, socialistes i catalanistes
Miquel Iceta
primer secretari de psc
Tenim l’oportunitat de guanyar el PSC a Catalunya però també de fer tornar Cs a la irrellevància
Pere Aragonès
secretari general d’erc
Que Sánchez deixi de buscar excuses i parli amb Torra, el president escollit pel Parlament
Carles Puigdemont
president a l’exili


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.