L’Eurocambra vol que es declari inadmissible la demanda de Puigdemont als tribunals de la UE pel seu escó
Espanya reclama personar-se en el cas de l’expresident contra el Parlament Europeu, segons la seva defensa
L’Eurocambra ha demanat als tribunals de la Unió Europea que es declari inadmissible la demanda de l’expresident Carles Puigdemont contra la institució per no haver permès que assumís el mandat com a eurodiputat electe, segons ha pogut saber l’ACN.
En la primera ronda d’al·legacions escrites davant el Tribunal General de la UE (TJUE) que va acabar dilluns, el Parlament Europeu ha reclamat que es desestimi el cas perquè considera que no existeix “legislació europea al respecte” i que a l’hora de decidir qui és eurodiputat només “aplica la legislació nacional”, expliquen fonts europarlamentàries. D’altra banda, Espanya va reclamar fa dues setmanes personar-se a la causa, segons fonts de la defensa de Puigdemont. Tot i això, el tribunal encara no hauria decidit sobre la inclusió de les autoritats espanyoles en el procediment, segons la defensa.
Des del TJUE confirmen que els estats membre de la UE poden demanar intervenir en una disputa entre un particular i una institució del bloc europeu, però que el tribunal no està obligat a acceptar-ho com en els procediments prejudicials. Si ho fes, la decisió s’hauria de produir abans de celebrar-se la vista oral pel cas.
La defensa de l’expresident acusa l’Eurocambra d’alentir el procediment als tribunals amb seu a Luxemburg i al seu president, David Sassoli, de ser “esbiaixat” en aquest cas. “Estan intentant posposar qualsevol decisió”, alerten, arran de la petició d’inadmissibilitat. Així, creuen que la petició dels serveis jurídics de la cambra és un moviment per endarrerir l’anàlisi del fons del cas per part dels magistrats europeus.
Puigdemont i el número dos de la llista ’Junts’ a les eleccions europees del maig, Toni Comín, tenen dues causes als tribunals de Luxemburg. En primer lloc, tots dos van interposar una demanda contra l’Eurocambra al Tribunal General de la UE per no haver permès que ocupessin l’escó, en una decisió que es va basar només en la llista definitiva d’eurodiputats enviada per Espanya i no en el primer llistat d’electes publicat al BOE. És per aquest cas que el Parlament Europeu demana la inadmissió i en el que Espanya vol personar-se.
A banda, tots dos van exigir mesures cautelars al Tribunal General per assumir el mandat a l’Eurocambra de manera preventiva mentre es decidia sobre el fons del cas, però aquesta instància ho va rebutjar al juliol. Per això, Puigdemont i Comín van recórrer la desestimació de les cautelars davant del Tribunal de Justícia de la UE, que encara no s’ha pronunciat al respecte.