el contrapunt
Els comuns apuntalen el pas enrere estatal de Podem
La candidatura d’Asens calca els resultats de l’abril amb set diputats i es manté com una crossa fonamental per a Podem
Manté el diputat de Tarragona, suma el de Girona i no n’obté a Lleida
En Comú Podem va viure ahir una nit agredolça situada entre la satisfacció de mantenir posicions a Catalunya però amb la recança de la reculada de la seva formació germana a àmbit estatal. Malgrat que la preocupació pels resultats de Pablo Iglesias es va apaivagar perquè finalment el retrocés va ser menor del que algunes enquestes pronosticaven, especialment a l’inici de la campanya electoral. I pel fet que l’endimoniada aritmètica que deixa la repetició electoral d’ahir reserva a la formació morada un paper encara molt substancial en el bloc de les esquerres, ja que la suma amb el PSOE i l’afegit dels diputats de Més País manté l’esquerra per sobre del bloc de la dreta. Una altra cosa serà que Pedro Sánchez canviï la seva voluntat de pacte amb Podem i els seus aliats catalans, que entre l’abril i setembre va ser tendent a nul·la.
Resistir és guanyar
El que sí constaten els resultats electorals d’ahir a Catalunya és que En Comú Podem resisteix i es transforma així en un puntal de la formació estatal. Els comuns van perdre una posició, passant a quarta força darrere JxCat amb un diputat menys, malgrat superar la formació liderada per Laura Borràs en vots. Però els set diputats obtinguts per la candidatura encapçalada per Jaume Asens es van viure ahir a la seu d’En Comú Podem com una victòria. Si bé és cert que amb una petita davallada a la demarcació de Barcelona, on van passar de sis a cinc diputats respecte al mes d’abril. La candidatura de Més País podria estar darrere aquesta davallada, ja que malgrat no reeixir es va emportar 38.000 vots que poden haver estat clau en la pèrdua del diputat morat. Però els comuns van compensar la caiguda a Barcelona amb la recuperació del diputat de Girona que no havien aconseguit en les passades eleccions generals. Una diputada gironina, Laura López, que juntament amb el manteniment del de la circumscripció de Tarragona, Ismael Cortés, dona als comuns una major implantació territorial. Lleida es manté com l’assignatura pendent de la formació d’Ada Colau i Jaume Moya no va poder aconseguir l’escó que sí va assolir tant el 2015 com el 2016 quan ECP va guanyar les eleccions generals a Catalunya liderat per Xavier Domènech.
Valoracions
La plana major d’En Comú Podem, encapçalada pel cap de llista al Congrés, Jaume Asens, i amb l’alcaldessa de Barcelona i líder de la formació Ada Colau al costat, va sortir conjuntament a valorar els resultats. La revalidació dels set diputats va ser definit per Asens com un “bon resultat”. Especialment va assegurar el responsable de la candidatura morada a Catalunya perquè s’havia pogut contrarestar els resultats inferiors que pronosticaven les enquestes. Malgrat això Ada Colau va ser més autocrítica i va reconèixer que les formacions progressistes “no han estat a l’alçada” i va assegurar que els resultats de Vox són “una notícia nefasta”. “Cap demòcrata i progressista pot estar content”, va concloure l’alcaldessa de Barcelona, tot afegint que ells no ho estan malgrat haver mantingut els escons de l’abril.
Els dirigents dels comuns van lamentar el retrocés de Podem a escala estatal, però Asens va voler destacar el fet que finalment els resultats “han confirmat una majoria de progrés més àmplia que la de la dreta”. Una aritmètica que per al cap de llista “exigeix a tots una gran responsabilitat en la gestió dels resultats”. Asens no es va voler estalviar durs retrets al secretari general del PSOE i president en funcions Pedro Sánchez, a qui va acusar de forçar la repetició electoral buscant el benefici partidista dels socialistes per acabar beneficiant l’extrema dreta. El fort ascens de Vox va ser un dels temes més comentats ahir a la seu electoral dels comuns. I Jaume Asens va fer servir el to més greu de la nit per assegurar que el resultat de la ultradreta feixista és “una mala notícia per a tothom” i va instar al “compromís antifeixista” situant la formació morada com “un dic de contenció a l’ascens de l’extrema dreta”.
LES FRASES
Més País, per sota del Pacma
L’aposta de Més País de presentar-se a la circumscripció de Barcelona va fracassar ahir estrepitosament. La formació impulsada per Íñigo Errejón no només es va quedar molt lluny d’aconseguir l’escó sinó que es va situar en uns nivells ínfims de l’1% dels vots i en què no van poder aconseguir superar ni el partit animalista Pacma.
La falta de suports organitzatius i un candidat desconegut pel gran públic com Juan Antonio Geraldes van fer absolutament infructuós l’intent de sumar vots de la resta de partits d’esquerres. L’enfrontament de Més País amb els comuns per la seva presentació no va ajudar la nova formació a guanyar simpaties a Catalunya i la pugna es va decantar clarament ahir pels d’Ada Colau.
Nit de profunds sospirs
La seu d’En Comú Podem al carrer Marina de Barcelona va viure una nit de sospirs per part dels dirigents i militants que s’hi van congregar. Ahir va ser una nit freda i l’arribada del cap de llista Jaume Asens acompanyat de la cap dels morats al Parlament Jessica Albiach era amb cara congelada. Les enquestes van ser rebudes amb molta precaució però a mesura que avançaven els resultats oficials els sospirs s’anaven succeint. Sospir d’alleujament perquè mantenien el resultat de l’abril, sospir d’inquietud per la reculada de Podem. Una Colau seriosa es mostrava preocupada per l’ascens de Vox, partit que Asens –en una primera entrevista ni més ni menys que a l’APM en format irònic– va definir com el partit de les pistoles i contra les autonomies. Al final, el fred del carrer no va arribar a passar dins la seu dels comuns.