ERC repta el PSOE a triar entre “diàleg o més dreta”
Els republicans exigeixen seure a parlar “de tot” abans de decidir si faciliten la investidura d’un Sánchez que veuen “debilitat”
Ressalten l’augment de l’independentisme tot i haver perdut vots
Diàleg o més dreta. Aquesta és la disjuntiva que ERC va reptar ahir Pedro Sánchez a resoldre en els pròxims dies, arran d’uns resultats en la repetició de les eleccions estatals que no li permeten formar govern si no és amb pactes a diverses bandes, i que han tornat a donar la victòria dels republicans a Catalunya, alhora que atorguen una majoria folgada al país, de 30 diputats de 48 i vora el 58% de vots, a favor de les opcions que defensen un referèndum d’autodeterminació. En una primera reflexió de la direcció l’endemà del 10-N, la portaveu del partit, Marta Vilalta, va evitar pronunciar-se sobre si aquesta vegada pensen facilitar una investidura del candidat socialista, i va condicionar qualsevol presa de posició en aquest sentit a “seure i parlar” de la situació que es viu a Catalunya perquè a l’altra banda reconeguin que hi ha un problema polític i obrin una negociació on hi càpiga “tot”.
“Si no es fa això no es pot prendre cap decisió que vagi més enllà”, repetia Vilalta, que recordava que les urnes al país han tornat a apostar aclaparadorament per un “sit and talk” que fins ara el president espanyol en funcions ha desoït, fet que considera una “manca de respecte a la voluntat de la ciutadania”. Davant d’això, la portaveu insistia en la diatriba: “O diàleg i una solució democràtica, o més dreta, això és el que ha de triar Pedro Sánchez; torna a estar a la seva teulada decidir què vol fer.” Ahir, això sí, el PSOE ja va deixar clar que la seva intenció no és ni una cosa ni l’altra, sinó esprémer l’aritmètica parlamentària per evitar una coalició amb el PP, però tampoc dependre per a res dels independentistes, tot explorant acords amb un mosaic de grups nacionalistes i regionalistes, a més de Cs i Podem alhora.
Vilalta lamentava ahir que, vistos els resultats, s’ha comprovat la “profunda irresponsabilitat” de Sánchez en haver anat a unes noves eleccions “innecessàries” de les quals surt “debilitat”, tot per haver negat el diàleg amb el govern català i “haver comprat el relat” d’una extrema dreta de l’ascens de la qual el fa “responsable directe”. “Demanem diàleg amb un candidat que sigui capaç de parlar amb els que han guanyat a Catalunya, cosa que no ha estat capaç de fer fins ara”, reblava la portaveu, que l’instava a ser “valent”. En aquest sentit, li tornava a exigir que plantegi quin és el seu projecte per a Catalunya, i ja va deixar clar que les demandes d’ERC, i de tot l’independentisme, continuen sent l’exercici de l’autodeterminació, la fi de la repressió i el respecte als drets, llibertats i institucions catalanes. En aquest sentit, la declaració de Pedralbes entre els dos governs del desembre del 2018 podria ser un bon punt de partida.
Puja l’independentisme
ERC va tornar a tenyir el mapa de groc diumenge, en guanyar a 622 municipis, entre els quals, Barcelona, Lleida, Manresa, Tortosa i la Seu d’Urgell, a més de Reus, Sant Cugat i una pila de capitals de comarca, i va ser segona o tercera força en moltes ciutats de la corona metropolitana. Tot i això, i haver ampliat a dos punts la distància sobre el PSC, els republicans van perdre dos diputats i uns 150.000 vots, fet que Vilalta admetia que volen analitzar en detall per veure com ho poden millorar, tot i que d’entrada ho atribuïa a “un cúmul de factors”, com ara la irrupció de la CUP i el descens de la participació.
En tot cas, ERC vol reivindicar que els “resultats globals” del conjunt de l’independentisme són millors, ja que ha crescut en vots i en diputats. “Quan ens podem presentar en tota la pluralitat, el moviment es veu reforçat, així que benvinguda sigui, perquè això ens enforteix a les urnes”, analitzava. Els republicans valoren positivament haver aconseguit els tres objectius que es proposaven: quedar davant del PSC, guanyar a Catalunya i superar en escons Cs al conjunt de l’Estat.