La plurinacionalitat del PSC, en el punt de mira pel diàleg amb el sobiranisme
El PSC recorda que sempre ha reivindicat Catalunya com a nació
Defensa el diàleg amb ERC i JxCat, però reafirma que el límit és l’acord amb Podem
L’aposta per la plurinacionalitat de l’Estat i el reconeixement de Catalunya com a nació que el PSC porta al programa del congrés que farà al desembre ha tornat a situar-se en el punt de mira de la picabaralla política per l’inici dels contactes del PSOE amb els independentistes amb vista a la investidura de Pedro Sánchez.
Tot i que els socialistes catalans ho han explicitat amb més o menys claredat en els últims anys depenent de l’interès del PSOE per desmarcar-se de l’independentisme, la reivindicació forma part dels fonaments del PSC com a partit i així ho recordava ahir el secretari d’organització, Salvador Illa, després de la l’executiva dels dilluns: “Parlem de nació des del segle passat. Forma part del fonament del PSC.”
Amb ironia, Illa celebrava que la ponència marc de cara al congrés hagi despertat tant “interès” i n’ha recomanat “la lectura i estudi” perquè creu que serà “profitosa per a tothom”. No hi ha novetat en la posició del PSC, però el document precongressual coincideix amb l’inici de les negociacions del PSOE amb ERC i, per exemple, el lider popular Pablo Casado ahir ja en demanava explicacions a Pedro Sánchez, a qui acusa de “posar com a moneda de canvi l’ordre constitucional” per obtenir el suport d’Unides Podem i ERC. Fins i tot la líder socialista andalusa, Susana Díaz, mostrava comprensió per la posició del PSC amb un límit: “Nosaltres ens sentim una realitat nacional a l’Estatut. Un es pot sentir com vulgui però no qüestionar l’Estat espanyol.”
JxCat retreia ahir al PSC que hi aposti en el congrés però no ho hagi reivindicat en la campanya electoral. La diputada Laura Borràs considera insuficient que aquest sigui l’horitzó màxim del PSC: “El que necessita Catalunya és un estat.”
El PSC defensava ahir la interlocució amb ERC, però també amb JxCat per abordar la investidura de Pedro Sánchez. “El PSOE ha expressat la voluntat de parlar amb tothom”, afirmava Illa. Ara bé, recordava que el límit és el preacord del PSOE i Unides Podem, que defensa el diàleg i l’autogovern però dins de la Constitució Espanyola.