Homenatge a la vigència dels valors de Rovira i Virgili
El president del Parlament, Roger Torrent, va presidir a la Jonquera la jornada d’homenatge al polític i escriptor
Els actes al MUME van servir per reclamar la llibertat dels presos i exiliats catalans d’avui
“Hem de dignificar tots aquells que van mantenir la flama des de l’exili, i particularment Rovira i Virgili, que representa molts dels valors que encara avui ens guien, els valors del republicanisme, i no només pensant en el passat sinó projectant-nos cap a un futur millor”, va dir Roger Torrent.
El president del Parlament va dir ahir aquestes paraules al cementiri del Pertús, davant la tomba d’Antoni Rovira i Virgili per encetar la jornada d’homenatge que el MUME de la Jonquera i la direcció general de Memòria Democràtica van dedicar ahir a l’escriptor i polític mort a l’exili ara fa 70 anys. Després d’aquest homenatge més institucional els actes de la jornada es van traslladar a la Jonquera, on juntament amb el president del Parlament; l’alcaldessa, Sònia Martínez; la directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech, i el director del MUME, Alfons Quera, van deixar pas a dues conferències i una taula rodona que van aprofundir en el llegat cultural, literari i polític d’Antoni Rovira i Virgili.
Un dels moments més emotius de la jornada va ser quan la besneta de Rovira i Virgili, Maria Calvet, va recollir un recordatori d’aquesta jornada d’homenatge de mans del president del Parlament. En tots els parlaments, els participants van fer el paral·lel entre l’exili del 1939 i la “injusta situació” dels presos i exiliats polítics de l’actualitat.
Contra la desmemòria
“La memòria democràtica ha de ser una política de país, un element imprescindible per a una societat que estigui en pau amb el seu passat, per tancar ferides i treballar pel futur, i en especial aquests dies quan les llibertats i drets perillen”, va afegir Gemma Domènech.
Després de les conferències i d’una visita al centre d’interpretació de l’exili cultural català de 1939 d’Agullana, la jornada s’havia de tancar amb la representació de l’obra Els darrers dies de la Catalunya republicana, a càrrec de la companyia Terra Teatre-Jordi Hervàs a Can Laporta (la Jonquera, 18 h).
El 5 de desembre del 1949, Antoni Rovira i Virgili va morir a Perpinyà; a l’Estat espanyol una curta nota d’agència se’n va fer ressò anunciant que havia mort el separatista rojo Rovira i Virgili.