El PP i Cs deixen Sánchez en mans d’ERC definitivament
Casado i Arrimadas afermen el no al govern “comunista” tot i lamentar que depengui de Rufián i poder anorrear-lo si donen tretze abstencions
Vilalta avisa el PSOE que no admet cap “xantatge”
Tant Pablo Casado (PP) com Inés Arrimadas (Cs) diuen en públic que no volen que Pedro Sánchez depengui d’ERC, però, tot i que només necessitarien donar tretze abstencions per anorrear els de Gabriel Rufián i numèricament és senzill perquè Cs té 10 escons i el PP en té 89, ahir ho van fiar tot a deixar el president en funcions en mans dels republicans. En una doble reunió forçada per Sánchez al Congrés per certificar que a la seva dreta hi té un Stop i un carrer sense sortida, els 45 minuts amb el líder del PP –tots dos amb les cares més seriosos que mai– i els 70 minuts amb Arrimadas van desfer l’opció d’un pla B si fracassés la negociació amb ERC. “El PP no pot blanquejar un govern comunista”, avisava Casado.
Que la cita de Sánchez i Casado no desencallaria la investidura es va veure aviat en els rostres greus i distants de tots dos, que ni van somriure als fotògrafs ni van desplegar cap paper a la taula de la reunió, com si no tinguessin res a intercanviar ni a retenir del que s’havien de dir.
Certificat des de la presó
Després de reprotxar-li que no li hagi trucat des del 10-N, Casado es va limitar a escoltar el prec de Sánchez d’una abstenció – “li he preguntat cinc vegades si l’únic que ens proposava era abstenir-nos per formar un govern comunista”– i no va oferir-li res per evitar el poder d’ERC. “Sánchez ha intentat que el PP sigui una coartada per a una decisió lliure que ha pres”, sosté el líder del PP. “L’únic que està esperant és el certificat lacrat des de la presó”, va reblar al·ludint a l’aval d’Oriol Junqueras des de Lledoners. Per Casado, exigir-li a ell que s’abstingui “seria com demanar al PSOE que s’abstingués per fer un govern del PP amb un vicepresident de Vox”.
També enrocada en el no, Arrimadas no es va voler donar per vençuda en públic a l’hora de conduir Sánchez al que Cs bateja com a “via Arrimadas”, que ella no anomena amb el seu nom, sinó que en diu “la via dels 221 escons”. La paradoxa de Cs és que ha posat a un pacte el nom de la dona que encara no és ni líder del partit –el líder és Manuel García Bofill, el president de la gestora– i ella és del tot prescindible, perquè si el PSOE pactés amb el PP sumarien 211 escons i els 10 de Cs no hi pesarien gens. En la primera cita que té amb Sánchez, la portaveu de Cs al Congrés no es va intercanviar amb ell ni una paraula durant la salutació i va expressar el desig que el president en funcions “fracassi amb el govern Frankenstein amb ERC” i “no tingui més remei que seure i acceptar la via constitucionalista”. Cs podria votar-hi a favor i eclipsar ERC, però Arrimadas no en vol pagar el cost en solitari sense mutualitzar-lo amb el PP. “Sánchez utilitza Casado com a excusa per evitar la via 221 i Casado utilitza Sánchez per al mateix”, assenyala Arrimadas, aliena a la irrellevància aritmètica de Cs.
A Sánchez, però, la cita doble d’ahir li servia com a blindatge final davant els barons que li reprotxen buscar ERC i no el PP i Cs. Paradoxalment, Sánchez s’ha reservat per a ell les úniques dues cites que li diuen no, la de Casado i la d’Arrimadas, i delega en Adriana Lastra i el seu equip les cites disposades a aplanar-li la investidura.
Contactes sense reunió
Després que el negociador del PSOE José Luis Ábalos reivindiqués la pressa per exigir a ERC una firma aviat per tenir Sánchez investit i després donar forma a la mesa, la republicana Marta Vilalta alertava que “el xantatge a ERC no funciona” i que dialoguen i negocien per “conviccions” sobre el que pertoca i no a canvi d’una investidura. Després de tres reunions públiques –dues a Madrid i una a Barcelona– i una de secreta, els negociadors no preveuen cap cita pública aquesta setmana. Però fonts de la negociació indiquen que el contacte telefònic i l’intercanvi de documents és constant al marge de no repetir ara la fotografia de Gabriel Rufián, Josep Maria Jové i Vilalta asseguts amb Ábalos, Lastra i Salvador Illa en vigílies de fites clau com ara el pronunciament de dijous del Tribunal de la Unió Europea i el 38è congrés d’ERC del cap de setmana.
Abans d’apostar per ERC, Lastra va carregar contra el PP i Cs: “Si volen que no es depengui d’ERC, ho tenen molt senzill: que el PP s’abstingui i que Cs hi voti a favor. Abstenir-se en la investidura és compatible amb la voluntat de fer oposició a partir de l’endemà. El PSOE ho va fer el 2016 amb Rajoy i va fer oposició fins al punt de presentar una moció de censura.” EL prec de Lastra té un però: ho demana en nom d’un Sánchez caracteritzat pel “no és no” a Rajoy i ella mateixa s’abstenia dient en veu alta “per imperatiu”. Tot i el secretisme actual sobre la mesa i el que es negocia, Lastra promet que l’acord serà públic i dins la “seguretat jurídica” –terme fetitxe de la cimera de Pedralbes– i “dins les normes i la Constitució”.
LES FRASES
Lastra cita Borràs, la CUP i Bildu
Amb un repartiment de papers en què el president Pedro Sánchez es reuneix amb els líders de la dreta que afermen el no –Pablo Casado (PP) i Inés Arrimadas (Cs)– mentre que ella lidera cites que podrien portar els sís o les abstencions, Adriana Lastra inicia avui una tanda i rebrà Laura Borràs (JxCat), Mireia Vehí (CUP) i EH Bildu.
Si bé en el cas de JxCat Lastra tenia compromesa ja una nova reunió amb Borràs i Míriam Nogueras, a la CUP i a EH Bildu és la primera vegada que el PSOE els cita en una tanda de consultes amb partits. “És una primera presa de contacte. Entenem que és la nostra responsabilitat seure a parlar amb qui no pensa com tu”, diu Lastra. Qui s’exclou de la ronda és Vox, tot i ja no ser vetat ara pel PSOE.