El PSC no llança la tovallola

Hereu repetirà com a candidat a l'alcaldia de Barcelona, malgrat que no va consultar al partit el cessament de Martí

Estabornits i agenollats a la lona, però conscients que encara no estan fora de combat i que queden alguns assalts per disputar abans que els barcelonins tornin a ser cridats a les urnes, el 29 de maig de 2011, aquest cop per decidir qui serà el pròxim alcalde de la ciutat. Els diferents estaments del PSC es van moure ahir amb celeritat per intentar recuperar-se del «pitjor escenari», en paraules d'un responsable de la federació de Barcelona de la formació, en què els podia posar el resultat de la consulta sobre la Diagonal. El drama de fons que admeten els socialistes no és que hagi guanyat l'opció C que defensaven CiU i el PP, sinó que els seus militants s'han inhibit davant el que s'anava perfilant com un plebiscit al voltant de la figura de Jordi Hereu. «A la nostra gent no els interessa la Diagonal. Ens hem allunyat de la proximitat, dels equipaments, del que s'està fent als barris. Hem de tornar a escoltar més els nostres votants», va sintetitzar ahir un alt càrrec de l'organització barcelonina, anticipant el missatge que al vespre el president de la federació, el mateix Hereu, i el primer secretari, Carles Martí, havien de donar en el comitè territorial als responsables de les agrupacions als districtes i als barris perquè s'alcin després de la patacada.

En paral·lel, l'alcalde va aprofitar la jornada per escenificar que, malgrat els errors comesos, continua gaudint de la confiança del president de la Generalitat i primer secretari del PSC, José Montilla. Al matí es va posar a disposició del partit per tornar a ser, si aquest ho vol, el candidat en les eleccions municipals de l'any vinent. La resposta oficial no va trigar a arribar. El director de la campanya dels comicis al Parlament de la tardor vinent, Jaume Collboni, va proclamar que la formació «dóna suport a les decisions d'Hereu», de qui va afegir que «ha actuat amb coherència i ha pres les decisions que havia de prendre perquè les coses no han funcionat bé». Collboni també va tallar qualsevol especulació sobre la possibilitat de rellevar Hereu de la que a hores d'ara pot semblar inassolible fita de prolongar el cicle ininterromput d'alcaldies socialistes: «És la millor opció que té el PSC ara a Barcelona i és l'única», va afirmar.

La responsabilitat que s'ha encomanat a Jordi Hereu és, com ahir va explicar gràficament un alt càrrec socialista, «aconseguir ni que sigui un vot més que Xavier Trias (el candidat de CiU) en les eleccions». Amb aquest propòsit, l'alcalde continuarà comptant amb qui fins diumenge era la seva mà dreta al consistori. Martí es va oferir a pagar els plats trencats si el resultat del procés participatiu sobre la Diagonal, del qual era el principal responsable polític, acabava en un desastre –com així ha estat– per a l'executiu bipartit. Ara, l'exprimer tinent d'alcalde vol redimir-se concentrant totes les seves energies a mobilitzar els militants i els simpatitzants socialistes perquè no tornin a quedar-se a casa quan arribin la contesa catalana i la local. El tàndem, doncs, es manté, tot i que la posició d'un dels protagonistes ha canviat i també ho farà el discurs. Des de la federació de Barcelona ahir es va considerar lògic que Martí hagués presentat la seva renúncia a Hereu i que l'alcalde li hagués acceptat. No ho van veure, però, de la mateixa manera alguns destacats membres de la direcció nacional del PSC que creuen que tots dos es van excedir a l'hora d'assumir responsabilitats. «S'han passat. Ens demanaven una hamburguesa i els hem donat la cuixa de la vedella», va comentar un integrant de l'executiva. A més, per sota de la resignació del que ja està fet i del consol que no és el mateix posar en joc el futur de la Diagonal que la continuïtat dels governs progressistes a la capital catalana, a Nicaragua hi ha malestar perquè, segons indiquen, ni Hereu ni Martí es van encomanar a ningú del partit abans de voler exemplificar el primer «un cop d'autoritat» i el segon «un gest de coherència». Al PSC creuen que n'hi havia prou amb el cessament de la gerent de Sistemes Informàtics, Pilar Conesa, i del quart tinent d'alcalde i responsable d'Urbanisme, Ramon García-Bragado. Entre l'equip d'Hereu també hi ha dubtes sobre qui assumirà ara a l'Ajuntament la tasca de coordinar l'acció del govern i de parar els peus a l'oposició, que exercia de manera infatigable Carles Martí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.