Política

La fiscalia demana que es retiri la immunitat a Puigdemont

Considera, però, que el magistrat Llarena ha de mantenir les euroordres

Paral·lelament creu que la justícia belga ha de deixar sense efecte els terminis fins que el Parlament Europeu s’aclareixi

La doctrina Junqueras continua tenint conseqüències i ahir la fiscalia va registrar al Tribunal Suprem la petició dirigida al magistrat Pablo Llarena perquè reclamés al Parlament Europeu la retirada de la immunitat a l’expresident Carles Puigdemont i l’exconseller Toni Comín i poguessin ser jutjats per un delicte de sedició i malversació.

Aquesta decisió arriba després que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) certifiqués la setmana passada la immunitat del líder d’ERC, Oriol Junqueras, com a càrrec electe del Parlament Europeu. Per aquest motiu, la fiscalia considera ara que el jutge belga que té pendent resoldre sobre les euroordres de Puigdemont i Comín ha de paralitzar i deixar sense efectes els terminis per lliurar a Espanya els dos dirigents fins que el Parlament Europeu acabi de decidir la situació dels dos eurodiputats després d’atorgar-los les acreditacions provisionals.

El ministeri públic considera que a partir d’ara cal primer de tot que la cambra els retiri la immunitat, tot i que indica que no caldria fer-ho a través del suplicatori a la cambra europea perquè ja estan processats. De fet, però, el problema deriva del fet que es tracta d’un camí del tot inèdit tant per la justícia com per la política i qualsevol pas és objecte de polèmica i de diversitat d’opinions. Seguidament i mentre no es fa efectiva la retirada de la immunitat, cal que el jutge belga aturi també els terminis de l’euroordre. Això, però, i sempre segons l’escrit de la fiscalia, no és obstacle perquè Llarena mantingui les peticions de presó provisional, les euroordres i la declaració de rebel·lió, i retreu als dirigents que vulguin “acollir-se al paraigua d’immunitat” que els atorga l’elecció com a europarlamentaris per “evitar el seu lliurament a Espanya i el seu judici.” Els fiscals consideren que les mesures cautelars estan plenament justificades per la “gravetat de les penes a les quals s’enfronten en estar processats per sedició i malversació. A més a més, hi afegeix que Puigdemont i Comín es van presentar a les eleccions “plenament conscients de les limitacions que comportava la seva situació processal” en l’exercici dels seus drets polítics.

L’escrit també admet que segons el protocol que regula la immunitat Puigdemont no podria ser detingut, si bé la fiscalia recorda la facultat de demanar al Parlament la suspensió de l’esmentada garantia. Indica que la immunitat no és un privilegi, sinó una garantia d’independència del Parlament, motiu pel qual no protegeix “de manera il·limitada” els parlamentaris davant processos penals en què la instrucció va acabar abans de la mateixa convocatòria electoral “creant d’aquesta manera uns inadmissibles llimbs parlamentaris”: “La immunitat no pot convertir-se en cap cas en un refugi protector o generador d’impunitat davant el legítim exercici de la funció jurisdiccional.”

De moment, Puigdemont i Comín tenen previst ser a la cambra europea en la primera sessió plenària que s’ha de celebrar el 13 de gener fins a rebre les acreditacions definitives.

LA FRASE

[Puigdemont] era plenament conscient de les limitacions que comportava la seva situació processal
Extracte de l’escrit de fiscalia al Suprem

La sentència no canvia

La fiscalia també es va oposar ahir a la petició d’Oriol Junqueras d’anul·lar la sentència del procés en sostenir que no s’ha vulnerat cap dels seus drets, i admet que la justícia europea li va reconèixer la immunitat, si bé ho va fer una vegada el judici ja havia acabat, motiu pel qual està condemnat en ferm. “La immunitat –diu la fiscalia– no pot convertir-se, en cap cas, en un refugi protector o generador d’impunitat davant el legítim exercici de la funció jurisdiccional, i molt menys de la impunitat buscada [...] amb l’únic propòsit d’eludir l’acció de la justícia.” Així en l’escrit es demana que no admeti els incidents de nul·litat contra la sentència que va condemnar Junqueras i Romeva a 13 i 12 anys de presó per sedició i malversació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.