Mesa de governs des del gener i la consulta al final
L’acord PSOE-ERC blinda la bilateralitat i la mesa 15 dies després que Sánchez formi govern
La votació seria legal
El secret millor guardat de la negociació més opaca va veure la llum ahir, i el PSOE i ERC van desvelar a dos dies de la investidura de Pedro Sánchez quin és el preu de l’abstenció dels republicans. L’acord del PSOE, el PSC i ERC blinda la bilateralitat Estat-Generalitat i crea una “mesa entre el govern d’Espanya i el govern de la Generalitat de diàleg, negociació i acord per a la resolució del conflicte polític” que es reunirà per primera vegada al gener només quinze dies després que Sánchez hagi format govern. Al final de tot el procés, hi pot haver una “consulta a la ciutadania” sobre l’acord si és que hi ha un acord.
Una pàgina i mitja és el que ocupa l’acord dels socialistes i els republicans pactat per iniciar la legislatura estatal i alhora abordar el conflicte polític. I aquest és el punt de partida: “El reconeixement que existeix un conflicte de naturalesa política en relació amb el futur polític de Catalunya.” Proscrites queden ja expressions com el clixé de la “crisi de convivència” a la qual es va aferrar en campanya el Sánchez candidat i de la qual abjura el Sánchez que vol ser investit per primera vegada després del seu doble fracàs del 2016 i del juliol del 2019.
El ressò de Pedralbes
Si a la cimera de Pedralbes del desembre del 2018 la clau de l’èxit va ser no citar la Constitució i substituir-la per l’eufemisme “en el marc de la seguretat jurídica”, el llegat ressona en l’acord PSOE-PSC-ERC. La mesa “actuarà sense més límits que el respecte als instruments i als principis que regeixen l’ordenament jurídic democràtic”, diu ara un acord que tampoc no cita enlloc la Constitució. La gràcia de l’eufemisme és que l’ordenament és actualment el constitucional però no es tanca la porta que pugui ser un altre en un futur. La fi de la repressió es recull en el desig de “superar la judicialització”.
Dret d’autodeterminació
La mesa bilateral, això sí, “es coordinarà amb altres espais de diàleg institucionals i parlamentaris ja existents, que s’hauran de potenciar”. I aquí el PSOE, el PSC i ERC citen pel seu nom la comissió bilateral Estat-Generalitat fixada en l’Estatut i la taula de partits que resideix al Parlament.