El PSOE i Unides Podem es coordinaran per donar estabilitat al govern
Els dos grups crearan dues comissions per coordinar l’acció dels socis de govern i solucionar discrepàncies
Una estarà formada per càrrecs de l’executiu i l’altra serà d’àmbit parlamentàri, per consensuar iniciatives i el sentit del vot
PSOE i Unides Podem han signat un acord per coordinar-se durant tota la legislatura i garantir l’estabilitat del govern de coalició, amb la posada en comú de l’agenda política.
Un dia després de la investidura de Pedro Sánchez, representants dels dos grups parlamentaris han subscrit el Protocol de funcionament, coordinació, desenvolupament i seguiment de l’acord del govern progressista de coalició, que preveu crear dues comissions per coordinar-se. N’hi haurà una formada per càrrecs de l’executiu i una altra de parlamentària per consensuar iniciatives i el sentit del vot.
D’acord amb aquest document, en els primers 30 dies des de la formació del nou executiu crearan una comissió permanent integrada per deu membres que tindrà l’objectiu de vetllar pel compliment dels objectius proposats, “unificar criteris i consensuar posicions polítiques” per tal de “mantenir la unitat d’acció” així com per coordinar la comunicació.
Aquest òrgan servirà per coordinar l’acció dels socis de govern i solucionar “discrepàncies que puguin sorgir en l’àmbit del govern de coalició en execució dels compromisos de l’acord programàtic”.
Aquesta comissió tindrà dos representants de la presidència de l’executiu, dos de la vicepresidència primera, dos de la segona (la de Pablo Iglesias), un representant de la secretaria d’Estat de comunicació, un de l’àrea de comunicació de la vicepresidència segona, un representant del grup parlamentari del PSOE i un del d’Unides Podem.
El protocol preveu formar una altra comissió de seguiment parlamentari, amb cinc membres de cada grup al Congrés, per consensuar iniciatives i el sentit del vot.
Tant PSOE com Unides Podem es comprometen a donar suport l’acció del govern espanyol a la cambra baixa espanyola amb “unitat de criteri i sentit de vot” en allò que afecti els acords “explícits” del programa de govern.
A més, hauran de comunicar-se mútuament la intenció de presentar iniciatives, caldrà un acord previ per presentar-les i per fixar la “posició conjunta de vot”. També hauran de consensuar el posicionament quan es tracti d’iniciatives que afectin l’acció de govern presentades per altres grups.
Quan es tracti de qüestions alienes a l’acció o programa de govern “però tinguin alta repercussió en l’escena política o en àmbits sectorials de la política estatal”, els socis s’hauran de consultar el posicionament “i buscar que no siguin contradictoris entre si”.
Igualment, s’hauran de coordinar quan es tracti de buscar suports d’altres grups a iniciatives del govern espanyol.
“L’aplicació d’aquests compromisos buscarà compatibilitzar-se amb les posicions ideològiques i programàtiques de cada partit, mantenint la llibertat de vot” quan no es tracti d’acords explícits del programa de govern, l’acció unitària de govern o els pressupostos.
Solució de discrepàncies
El protocol acordat pels dos grups preveu que “les discrepàncies que es produeixin dins la coalició de govern seran objecte de debat per a la recerca de possibles solucions” a la Comissió Permanent de Seguiment de l’Acord, o Mesa Permanent, l’extraparlamentària.
Les dues forces polítiques coordinaran “les línies generals de l’agenda de comunicació de les accions i iniciatives” del govern. El document estableix, a més, que els ministres s’abstindran d’opinar sobre d’àmbits competencials aliens abans que siguin avalats pel Consell de Ministres.
En cas de discrepàncies que no es puguin solucionar en el marc de la comissió, contemplen buscar l’acord per definir “l’abast i la publicitat” que fan del desacord tant al Congrés com als mitjans de comunicació, amb la finalitat de “mantenir l’estabilitat del govern i no erosionar la confiança de la coalició”.
En el cas que hi hagi una reestructuració de l’executiu durant la legislatura, “es mantindrà el nombre d’àrees gestionades pel PSOE i Unides Podem i el seu pes relatiu en el conjunt del govern en els termes acordats a l’inici de la coalició”.