L’elecció del candidat liberal amb vots de la ultradreta provoca una crisi política al ‘land’ de Turíngia
El fet que la formació del nou president només va superar per 71 vots el llindar del 5% dels vots augura una vida curta al govern
L’elecció per sorpresa al capdavant del land alemany de Turíngia del candidat liberal amb el suport de la ultradretana AfD —i de la governamental CDU— ha causat un terratrèmol polític a Alemanya perquè trenca amb el “cordó sanitari” imposat fins ara a qualsevol cooperació amb la ultradreta.
La “ruptura del tabú”, com ha estat qualificada l’elecció de Thomas Kemmerich per alguns analistes, s’ha produït justament en l’estat federat on l’AfD és liderada per una de les seves figures més radicals, Björn Höcke. Höcke és considerat com un dels principals exponents d’un grup anomenat “L’ala” que fins i tot és observat per l’Oficina Federal per a la Protecció de la Constitució per considerar que pot impulsar plans en contra de l’ordre constitucional alemany.
La Unió Cristianodemòcrata (CDU), el partit de la cancellera Angela Merkel, s’havia fixat com a principi no tenir coalicions ni cap mena de cooperació ni amb l’AfD ni amb l’Esquerra, partit guanyador dels comicis.
El líder de l’Esquerra a Turíngia, Bodo Ramelow, havia arribat a un acord de coalició amb el Partit Socialdemòcrata (SPD) i Els Verds amb els vots dels quals esperava ser reelegit per majoria simple en la tercera votació en el Parlament regional.
En les dues primeres votacions Ramelow es va imposar amb claredat al candidat de l’AfD, Christoph Kindervater, però sense arribar a la majoria absoluta que necessitava. Però a la tercera ronda, en la qual és suficient la majoria simple, el Partit Liberal (FDP) va presentar la candidatura de Kemmerich mentre que l’AfD va mantenir la candidatura de Kindervater. Al final, però, els diputats de l’AfD van votar en bloc per Kemmerich que d’aquesta manera es va imposar a Ramelow per 45 contra 44 vots.
Aquest resultat no deixa de ser curiós per què l’FDP, que Kemmerich presideix a Turíngia, té només cinc diputats en el parlament regional al qual va accedir in extremis en quedar 71 vots per sobre del llindar del 5%. Això fa que alguns analistes augurin una vida curta al govern de Kemmerich.
Kemmerich ha rebutjat tota possibilitat de cooperació amb l’AfD i el president federal de l’FDP, Christian Lindner, ha dit que si no s’aconsegueix un diàleg amb la CDU, l’SPD i Els Verds haurà d’haver-hi noves eleccions a Turíngia.
En canvi, el co-president de l’AfD, Jörg Meuthen, ha celebrat que per primera vegada s’hagués elegit un primer ministre amb els vots del seu partit i ha dit que seria lògic que l’agrupació reclamés participació en el nou govern de Turíngia.