La Val d'Aran aconsegueix un estatus especial al marge de les vegueries

Els tres partits del govern de la Generalitat, PSC, ERC i ICV, van consensuar ahir una esmena que desbloqueja un dels punts més conflictius de la llei de vegueries que tramita el Parlament: la inclusió, o no, de la Val d'Aran dins de la vegueria de l'Alt Pirineu i l'Aran.

L'esmena pactada treu l'Aran de la vegueria, que a partir d'ara es dirà només de l'Alt Pirineu, tot i que provisionalment en formarà part fins que l'Estat atorgui a la vall occitana les mateixes competències que una província. Mentre no passi això, l'Aran estarà formalment adscrit a la vegueria de l'Alt Pirineu, tot i que les competències veguerials que afectin el seu territori estaran delegades a favor del Conselh Generau d'Aran.

Un cop l'Estat modifiqui la seva organització territorial i atorgui a l'Aran un estatus especial fora de l'actual divisió provincial, l'Aran assumirà directament les funcions que la llei atorga a les vegueries.

El síndic d'Aran, Francés Boya, (Unitat d'Aran), diputat també al Parlament dins les files del PSC, ho va celebrar ahir com un «reconeixement de les institucions catalanes que té una dimensió històrica en la vinculació institucional, política i de bon veïnatge de l'Aran amb el Principat de Catalunya».

El conseller de Governació, Jordi Ausàs (ERC), va refredar l'alegria del síndic aranès recordant que fins que l'Estat no reconegui l'Aran com a província, continuarà formalment inclòs dins el mapa de vegueries.

Precisament, el vicepresident tercer i ministre de Política Territorial del govern espanyol, Manuel Chaves, va dir ahir des de Tarragona que les províncies són uns ens reconeguts per la Constitució Espanyola i que definir els seus límits és competència de l'Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.